Arktisessa Inarissa on tilaa yrittämiseen

12.02.2019

Lapissa sijaitsevan, Suomen suurimman kunnan Inarin pinta-ala on yli 17000 neliökilometriä. Kunnassa, joka kooltaan vastaa Kuwaitin valtiota, asuu vakituisesti ainoastaan noin 6800 henkeä. 

– Maisemaamme kaunistaa yli 8000 järveä ja yötön yö kesällä. Lisäksi meitä ilahduttaa kahdeksan vuodenaikaamme. Kaamostalvena aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle pariin kuukauteen. Arktisella alueella kun olemme, porotkin ovat osa arkeamme, kuvailee Inarin elinkeinoelämää edistävän Nordican elinkeinojohtaja Samuli Mikkola


Inarin lentokenttä on kansainvälisen tason kenttä, jonka kautta liikkuu vuosittain noin neljännesmiljoona matkustajaa. Suurin sesonki on joulukuusta huhtikuun loppuun, pelkästään joulukuussa voi olla yli 60 000 matkustajaa. 

– Kentällä on suuri kehityshanke käynnissä, olemme tehneet asematason laajennuksen ja seuraavana vuorossa on terminaalilaajennus. Uusi tulohalli on valmistuessaan ensi vuoden lopulla noin tuhatneliöinen ja kasvattaa kapasiteettiamme lisää. Mm. Lufthansalla on suora lentoyhteys Ivalon ja Frankfurtin välillä, kertoo Inarin lentoaseman päällikkö Jarmo Pyhäjärvi


Saariselän laskettelukeskuksessa ulkomaalaisten matkailijoiden määrä onkin erittäin suuri, sillä alueella on arktista vetovoimaa. Laskettelun lisäksi muut lumiaktiviteetit kuten lumikenkäily, hiihto ja ulkoilu vetoavat. 

– Kasvutahti on ilahduttavan nopeaa, meillä käy n. 50 000 asiakasta talvikaudella. Erityisen suosittua on perinteinen pulkkailu, meillä onkin Suomen pisin mäki. Tälle kaudelle mäkeen tulee valotaideteos, jossa on pohjoisen mytologian aiheinen valaistus, sanoo Saariselkä Ski & Sport Resortin toimitusjohtaja Jarmo Katajamaa


Katajamaan mukaan Saariselän vetovoiman suurimpia syitä on sen sijainti pohjoisella tunturialueella. Talviset lumiolosuhteet ovat maailman huipputasoa. Lumi pysyy kuivana ja hyvin hiihdettävänä alkukaudesta kevääseen. Rinteistä löytyy sopivia vaihtoehtoja myös aloittelijoille. Rinteisiin suunniteltu asteittaisen oppimisen kehitystyö palkittiinkin viime vuonna.

– Olemme Suomen suurimpien erämaa-alueiden keskellä, Urho Kekkosen kansallispuisto rajoittuu laskettelualueeseemme. Kaukonäkymä Kaunispään huipulta on ainutlaatuinen. Olemme myös aidosti saamelaisalueella, alkuperäiskansan kulttuuri huokuu arkipäivän toiminnassa. 


Nellim Wilderness -hotellien missiona on tuottaa elämyksellisiä ja aktiivisia luontolomia kansainvälisille vierailijoille. Inarin ympäristö tarjoaakin siihen upeat puitteet.

– Viemme matkailijat luontoon, jotta he saavat kokea turvallisesti Inarin mahtavaa ja monimuotoista luontoa. Täältä löytyy niin järviä, vanhoja metsiä, tuntureita kuin paljon tilaa sekä hiljaisuuttakin, sanoo Nellim Wilderness -hotellien toimitusjohtaja Jouko Lappalainen.


Yritys haluaa Lappalaisen mukaan tuoda paikallista kulttuuria ja elämäntapaa esille. 

– Se on meille tärkeää. Samalla työllistämme ihmisiä ja luomme mahdollisuuksia meidän kumppaneillemme kuten poro- ja huskytilojen pitäjille sekä käsityöläisille. Ensi vuonna olemme rakentamassa lisää mökkejä Inariin ja Nanguun. Suunnitelmat ovat jo pitkällä niiden suhteen. 


Monipuolista ja ammattitaitoista rakentamista Inarissa tarjoavan, vuonna 2015 perustetun rakennusliike Holmbergin ydintehtävä on alusta saakka ollut matkailualaa tukeva rakentaminen. Yrityksen päätuote on revontulikota. Muuhun valikoimaan kuuluvat ravintolat, varastot, hallit sekä autotallit. Yrityksen käsialaa ovat mm. Inari Wilderness -hotellin päärakennus, Wilderness Hotel Nellim ja Wilderness Hotel Nangu. 

– Tämän vuoden aikana olemme laajentaneet toimintaamme revontulikodista myös asuntorakentamiseen. Revontulikotamme on rakennettu niin, että siinä on lasia kodan kattoon asti. Kota on lämmin ja miellyttävä paikka havainnoida ympäröivää upeaa luontoa. Asiakas voi ihastella talvella revontulia omasta kodastaan, kesällä puolestaan vaikkapa yötöntä yötä. Inarissa parasta onkin luonto, maisemat, vuodenajat ja etenkin talvella revontulet. Kotamme on kehitetty erityisesti revontulimatkailua varten, kertoo rakennusliike Holmbergin toimitusjohtaja Antti Holmberg


Yritys rakentaa parhaillaan Ivaloon kaksikerroksista kerrostaloa ja Pyhälle 10 huoneiston rivitaloa Aurora Suitea. 


Test World tarjoaa testauspalveluja auto- ja rengasteollisuudelle, tutkimuslaitoksille ja medialle. Yritys myös vuokraa tiloja ja ratoja asiakkaiden käyttöön ja tuottaa testausprojekteja asiakkaan tarpeiden mukaan. Juuri valmistumassa on 17 milj. euron laajennustyö Indoor-maailman testauskapasiteettiin. 

– Olemme erikoistuneet kylmäteknologiaan ja ylpeitä maailman ensimmäisistä sisätestihalleista, jotka mahdollistavat kylmätestauksen kontrolloidussa ympäristössä ympäri vuoden. Laajennuksen jälkeen käytössä on 410 metriä pitkä lumipolanteinen testirata ja toinen yhtä pitkä asfalttirata, jossa voidaan tehdä kokeita kuivalla tai märällä asfaltilla. Investoinnin valmistuttua kesä- tai talviolosuhteet ovat käytössä vuoden jokaisena päivänä. Inari on helposti saavutettavissa, lentokentän läheisyys ja lisääntyneet lentoyhteydet helpottavat tänne saapumista. Pitkä talvi luo otollisen ilmaston talvitestaustoiminnalle, toteaa Test Worldin operatiivinen johtaja Susan Vuoriaro.


Test World on suuri työllistäjä Inarin alueella, erityisesti talvikaudella. Alueella on monipuoliset valikoimat erilaisia matkailupalveluja. Inarissa on imua ja Vuoriaro tietää siihen syyn.

– Asiakkaamme käyttävät paikallisia palveluja, tuoden merkittäviä tuloja alueelle. Kauniin karu luonto viehättää – monesti vain puhtaan ilman hengittäminen ja revontulten näkeminen luo ikimuistoisen elämyksen miljoonakaupungin asukkaalle. 


Saksalaiset matkailijat ovat löytäneet Inarin hyvin; tilastojen mukaan alkuvuonna 2018 tammi–elokuussa saksalaiset olivat suurin ulkomainen matkailijaryhmä alueella. Sama trendi on jatkunut jo pitkään, saksalaisten osuus kaikista ulkomaalaisista onkin vakiintunut noin 10 prosentin luokkaan. 

– Olemme tähän erittäin tyytyväisiä. Mutta toivoisimme, että saksalaiset sijoittajat ja yritykset löytäisivät paremmin myös alueemme kaupallisen potentiaalin. Onko sinulla liikeidea, joka kaipaisi arktista energiaa? Meihin voi tutustua ja ottaa yhteyttä verkkosivuillamme (www.nordicainari.fi), vinkkaa Samuli Mikkola lopuksi. Teksti: Kati Keturi

Elinkeinot & kehitys Nordica 

www.nordicainari.fi