Mikkelin asuntomessualue upealla paikalla Saimaan rannalla. Merkittävästä osasta taloja on järvinäkymä.

Kuluttajalle

Asumisympäristön palvelut ovat yhä tärkeämpiä

27.06.2017

Ihmisen perustarpeet eivät muutu: oma turvallinen koti on jokaiselle tärkeä. Myös arjen halutaan sujuvan jouhevasti, joten lyhyt matka töihin, kouluun ja harrastuksiin on yhä useamman asunnonetsijän toivelistalla. Kaupunkimainen, tiivis asuminen lähellä palveluja, muun muassa kahviloita ja ravintoloita, viehättää sekä lapsiperheitä että ikääntyviä. 


– Asuminen on iso osa elämää, kiteyttää Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala asumisen merkityksen. Hänen mukaansa usein puhutaan aivan vääristä asioista asumisen yhteydessä ja asumiseen liittyvä hyvinvointi ja ympäristön merkitys unohdetaan.

Ihmisillä on monenlaisia tarpeita ja toiveita eikä tutkimusten keskiarvo kerro totuutta kansakunnan toiveista. Osa väestöstä arvostaa huoletonta asumista keskustan kerrostaloissa, osalle omakotitalo pihapiireineen on unelmien täyttymys. Monet ovat valmiita tinkimään neliöistä kunhan palvelut ovat helposti kävellen tai pyöräillen saavutettavissa, jolloin kulkuneuvoissa vietetty aika vähenee.

Tuomaala korostaa asuntomessujen roolia asuinalueiden kehittäjänä, sillä uudet messualueet suunnitellaan yhdessä kuntien kanssa tavoitteena asuinympäristö, jossa asukkaat voivat hyvin.

– Suomalaiset ja tanskalaiset ovat asumiseensa Euroopan tyytyväisimpiä kansoja. Selvityksemme mukaan Espoon, Vaasan ja Tampereen asuntomessujen alueella asuvat ovat vielä keskimääräistä tyytyväisempiä asumisympäristöönsä. 

Tehtyjen asumistyytyväisyyskyselyjen tulosten perusteella tämän vuoden Mikkelissä pidettävät asuntomessut on jaettu neljään teemaviikkoon, joilla jokaisella on teemaan liittyvää ohjelmaa ja tietoiskuja. Hyvinvointiviikolla pohditaan, millaisia mahdollisuuksia meillä on tuoda luonnon vehreys kotiimme. Harrastusviikolla pyritään yhdistämään asuminen ja harrastukset mahdollisimman hyvin. Tulevaisuusviikolla keskitytään siihen, miten teknologia muuttaa asumistamme jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa. Asumisen yhdenvertaisuus on viimeisen viikon teema ja se käynnistää hyvinvointiin liittyvän ison teon etsimisen.


Vapaa-ajan vietto tärkeää

Asuntomessujen asukasbarometrin mukaan suomalaiset viettävät vapaa-aikaansa mieluiten lähiluonnossa liikkuen ja ulkoillen. Luontoalueet, luonnonvaraiset tai keinotekoiset, ovatkin suomalaisille tärkeitä. Muut liikuntaharrastukset, kulttuuri sekä lepäily ja perheen kanssa oleilu ovat seuraavina tärkeysjärjestyksessä. 

Mikkelissä asuntomessuilla moni rakentaja on toteuttanut rohkeasti oman asumisensa unelmia. Aktiivisten harrastajien kodeissa tullaan näkemään muun muassa neljä metriä korkea, tarvittaessa vierashuoneeksi muuntuva ilmajoogahuone trapetseineen, oma kuntosali komeine Saimaan näkymineen ja golfaavan perheen puttausviheriö. 


Minimoduulikodista yli 200 neliöön

Asuntomessujen kotien pinta-alat ovat pääosin 100–200 m2 rivi-, pari- ja erillistaloissa. Tänä vuonna ei messualueella ole yhtään kerrostaloa. 

Rakennettavissa omakotitaloissa on alettu arvostaa aiempaa enemmän kompaktiutta, vaikka messuilla muutama yli 200 neliömetrin talo onkin. Mikkelissä nähdään ratkaisu, jossa arkkitehtuurin lähtökohtana on tarvittaessa siirrettävä, neljään moduuliin perustuva pienperheen 56 neliömetrin koti. Konttitalon oheen tulee Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun talotekniikan Modlab -tutkimusympäristö. Mittausjärjestelmien avulla tutkitaan muun muassa talon ilmanlaatua, lämpötilaa ja kosteutta. Modlab sijaitsee erillisessä kontissa ja messujen ajan siellä esitellään havainnollisesti mittausjärjestelmien tuottamaa tietoa. Tämäntyyppinen automatiikka kiinnostaa tämän päivän asuntorakentajia yhtä enemmän. 

Esillä myös Telian messuille tuoma tulevaisuuden älykoti, johon on koottu kaikki mahdollinen tällä hetkellä saatavissa oleva kodin automatiikkaan liittyvä teknologia. Fortum puolestaan esittelee tämän hetken uusinta älykästä energiankäyttöä. 


Teksti: Maija-Liisa Saksa


……………

ASUNTOMESSUT 2017 MIKKELISSÄ 14.7.-13.8.

• Messualue Saimaan rannalla, 3 km keskustasta 

• Avoinna klo 10-18, lisäksi kolmena messutorstaina klo 22 asti

• 29 pientaloa, paritalo sekä kaksi rivitaloa

• 3 erilaista puistoaluetta

• Aikuisten ulkokuntosali ja lasten leikkipuisto

• Nuotiopaikka Saimaan rannalla ja rantareitti

• Alueen keskellä sijaitsevalla AsukasAreenalla yli 100 tietoiskua, viihdetilaisuutta ja paljon muuta