Onkologian erikoislääkäri Kalle Mattila hoitaa ihosyöpäpotilaita Turun yliopistollisen keskussairaalan Tyksin syöpäpoliklinikalla.

Kuluttajalle

Aurinkokäyttäytyminen lisää ihon okasolusyöpää

27.09.2019

Kaikki ihomuutokset eivät ole melanoomaa. Ei-melanoottiset ihosyövät lisääntyvät, kun ihmiset elävät vanhoiksi ja ehtivät altistua auringon UV-säteilylle yhä pidempään.

Ihosyöpien merkittävin riskitekijä on elinikäinen aurinkoaltistus. 

Aurinkokäyttäytyminen on jo vuosikymmenet suosinut auringossa oleskelua, ”auringon ottamista” ja ruskettunutta ihoa. Okasolusyöpä iskee ihon alueille, joita ei ole suojattu auringon UV-valolta. Eniten valoa saavat pää ja kaulan alue, nenä huulet ja korvalehdet.

Vaikka okasolusyöpä on yleensä iäkkäiden tauti, sen esiastetta aurinkokeratoosia esiintyy jo alle viisikymppisillä.

Onkologian erikoislääkäri Kalle Mattila hoitaa ihosyöpäpotilaita Turun yliopistollisen keskussairaalan Tyksin syöpäpoliklinikalla. Syöpälääkärin hoidettavaksi tulee vuodessa muutamia potilaita, joiden okasolusyöpä on paikallisesti edennyt tai lähettänyt etäpesäkkeitä. 

He ovat usein iäkkäitä potilaita, joiden hoito on haastavaa. Ihokasvainkokouksessa plastiikkakirurgi, onkologi, patologi ja isotooppilääkäri pohtivat hoitovaihtoehtoja. 

– Useimmat okasolusyövät ovat kuitenkin paikallisia ja ne poistetaan kirurgisesti. Leikkaushoito on silloin okasolusyövän parantava hoito. Jos leikkauksella ei saada kasvainta poistettua, voidaan antaa sädehoitoa. Hyvin harvoin okasolusyöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä muualle elimistöön, Mattila sanoo.


Okasolusyöpä seitsemänneksi yleisin syöpä

Suomen Syöpärekisterin mukaan ei-melanoottisista ihosyövistä okasolusyövät lisääntyvät eniten. Suomessa todetaan vuosittain uusia okasolusyöpätapauksia noin 1 600–1 700, miehillä 925 ja naisilla 794 vuodessa. 

Okasolusyövän yleisyydestä kertoo myös se, että se on miesten ja naisten seitsemänneksi yleisin syöpätyyppi. Hyvin harva kuitenkaan kuolee tähän syöpään. Viiden vuoden kuluttua syövän toteamisesta miehistä 90 prosenttia ja naisista 94 prosenttia on elossa. Se on parempi kuin melanoomassa.

Okasolusyöpää voidaan ehkäistä suojaamalla iho polttavalta auringon UV-säteilyltä vaatteilla ja päähineellä ja käyttämällä säännöllisesti ja riittävästi aurinkovoiteita. 


Hoito kehittyy

Jos ihomuutos vaivaa, oireet kannattaa ottaa vakavasti ja varata aika lääkärille. Okasolusyöpä on ensin ihonvärinen kyhmy, joka muuttuu punertavaksi. Se voi kasvaa nopeasti.

– Paikallisilla taudeilla on hyvä ennuste. Levinneen, etäpesäkkeitä lähettäneen syövän hoidossa on käytetty yhdistelmäsolunsalpaajahoitoa ja epidermaalisen kasvutekijän vasta-ainehoitoa. Tulokset eivät ole olleet erityisen hyviä, Mattila toteaa.

Uudet immunologiset hoidot perustuvat elimistön oman puolustusjärjestelmän kykyyn hävittää syöpäsoluja. Uusia immunologisia hoitoja käytetään muun muassa melanooman, munuais- ja keuhkosyövän hoidossa. 

– Näyttää siltä, että uudet immunologiset syöpähoidot tulevat myös paikallisesti edenneen ja etäpesäkkeitä lähettäneen okasolusyövän hoitoon, ja niillä on saavutettu jo hyviä hoitovasteita osalle potilaista. 


Kysely: Okasolusyöpä tunnetaan huonosti

Fakta: Okasolusyöpä yleistyy ja on melanoomaa yleisempi ihosyöpä. 

Kysely: Vain kaksi viidestä vastaajasta tiesi okasolusyövän, mutta lähes kaikki tunsivat melanooman. 


Fakta: Okasolusyövän merkittävä riskitekijä on altistus auringon UV-valolle. 

Kysely: Joka kahdeksas vastaajista ei pitänyt ihon suojaamista tärkeänä. Noin joka neljäs vastaajista polttaa ihonsa auringossa silloin tällöin. Yli puolet naisista piti ihon suojaamista erittäin tärkeänä. Miehistä alle kolmannes piti sitä tärkeänä.


Fakta: Varhain todetulla okasolusyövällä on hyvä ennuste.

Kysely: Lähes neljä viidestä kyselyyn vastanneista ottaisi yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen huolestuttavan ihomuutoksen takia. Miehistä ja nuoremmista vastaajista tätä harvempi tekisi näin.


Sanofin ja YouGovin kyselyyn toukokuussa 2019 vastasi 1001 aikuista suomalaista. 

GZFI.LIB.19.06.0209 (1)  

Teksti: Vuokko Maria Nummi


Miten sopeutua sairauteen – opas sekä sairastuneille että heidän läheisilleen:

www.sopeutumisopas.fi