Koti bisnes Automaatio lisää hoitajien potilasaikaa

Automaatio lisää hoitajien potilasaikaa

494
0

Sairaaloiden ja hoivalaitosten henkilökunnan työ vaatii ammattitaitoa. Hoitavista käsistä on jatkuva pula ja sen vuoksi on tärkeää, että osaavat kädet voisivat keskittyä potilas- ja sairaalatyön ytimeen eikä erilaisten vaunujen ja tavaroiden kuljetuksiin. Sairaalavälineiden, pyykkien ja lääkkeiden siirrot voidaan automatisoida, mutta inhimillistä hoivaa automaatio ei korvaa. 

Suomalaisissa sairaaloissa on tehty muutamia mielenkiintoisia avauksia automaation suuntaan. Esimerkiksi Jorvin ja Oulun yliopistollisen keskussairaalan välinehuollot ovat tästä loistavia esimerkkejä. 

– Kaikki työvälineiden siirrot vaiheesta toiseen on automatisoitu vihivaunuin, kuljettimin ja robotein, joten henkilökunta voi keskittyä ammattitaitoa ja tarkkuutta vaativaan laaduntarkastukseen, jota ei voida automatisoida. Aiemmin osa työajasta kului raskaiden välinekorien nostoihin ja siirtoihin, kertoo toimitusjohtaja Martin Evers Algol Technics Oy:stä. 

Hän arvioi, että Suomi on jäänyt hieman jälkeen Keski-Euroopasta, Kiinasta ja Lähi-Idästä. Siellä jo sairaalan suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon uuden teknologian mahdollisuudet. Käytössä on mobiilirobotteja ja kuljetinjärjestelmiä, joilla näytteet, lääkkeet, välineet, pyykit ja ateriat siirtyvät turvallisesti ja automaattisesti eri osastojen ja rakennusten välillä. Myös automaattisia sänkyvarastoja on käytössä. 

Järjestelmät ovat skaalautuvia ja sopivat sekä pieniin että suuriin kohteisiin. Sairaalan sisälogistiikasta voidaan automatisoida helposti 50-70 prosenttia, jopa lähes 90 prosenttia.  

Keskustelu on alkanut myös Suomessa, ja vireillä on monia mielenkiintoisia hankkeita. Evers uskookin automaatioasteen nousevan myös Suomessa. 

Algol Technics on osa Algol-konsernia, jonka kolme päätoimialuetta ovat kemikaalit ja raaka-aineet, teknologia sekä terveydenhuolto.

– Olemme merkittävä tekijä terveydenhuollossa ja se on strategiamme mukaisesti yksi kolmesta tukijalastamme. Meillä on olemassa kokonaisvaltaisia ratkaisuja, joilla voimme helpottaa terveydenhuollon ammattilaisten työtä niin, että he voivat keskittyä osaamisensa ydinalueille. Lisäksi laboratorioratkaisujemme avulla nopeutamme ja tehostamme mm. syöpätutkimusten tulosten saamista, selvittää konsernijohtaja Alexander Bargum.

Laboratorioihin lisää automaatiota ja uusia analyysimenetelmiä

Perinteisesti syöpätutkimustulosten saaminen on kestänyt päiviä tai jopa parikin viikkoa. Algol Diagnosticsin uudella molekyylidiagnostiikan menetelmällä voidaan automaattisesti analysoida tiettyjä syöpätyyppejä, esimerkiksi iho-, keuhko- ja suolistosyöpiä, niin että tulos saadaan jo kahdessa tunnissa.

– Tämä voi nopeuttaa potilaiden oikean hoidon aloittamista jopa parilla viikolla. Koska tutkimus tehdään molekyylitasolla, selviää myös se, mikä hoitomuoto kyseiseen syöpään tehoaa parhaiten, toteaa toimitusjohtaja Johan Wulff. Hän korostaa, että nopeutuneesta hoidosta hyötyy eniten potilas, lisäksi automaatioasteen nostaminen laskee laboratorion kokonaiskustannuksia. 

Ergonomisia henkilösiirtoja 

Liikuntakyvyttömien tai huonosti liikkuvien henkilöiden nostaminen ja siirtäminen on sairaaloiden ja hoivakotien arkea. Sen sijaan, että hoitajat omin voimin nostaisivat ja siirtäisivät potilasta, voidaan käyttää muun muassa ergonomiseen työskentelyyn suunniteltuja katto- ja seisomanojanostimia. Algol Trehab Oy:n uusin tuote on helposti mukana kuljetettava nostolaite. Se soveltuu sekä laitoshoitoon että varsinkin kotihoidon käyttöön, koska tämän avulla hoitajan on mahdollista yksin nostaa lattialle kaatunut henkilö. 

Algol Trehab tarjoaa myös terveydenhuollon ammattilaisille suunnattuja koulutuspalveluita.

Teksti: Maija-Liisa Saksa

Sairaalavälineiden huollossa välinekorien raskaat siirrot ja nostot voidaan automatisoida.

Erityisesti kotihoidon käyttöön suunnitellulla Algol Trehabin kuljetettavalla nostolaitteella yhden henkilön on mahdollista nostaa lattialle kaatunut henkilö.

Algolin molekyylidiagnostiikaan perustuvasta automaattisesta näytteen analysoinnista hyötyy eniten potilas, sillä tarkka syöpädiagnoosi saadaan jo parissa tunnissa ja oikea hoito voidaan aloittaa nopeasti.



  • Teknisen kaupan ja palveluiden monialakonserni, kuusi tytäryhtiötä
  • Suomalainen 124-vuotias perheyhtiö
  • Päätoimialat: Kemikaalit ja raaka-aineet, Teknologia, Terveydenhuolto
  • Liikevaihto 165 miljoonaa euroa
  • Yli 400 työntekijää 11 eri maassa

Algol

Algol on monialakonserni, jolla on kokemusta kansainvälisestä kaupasta vuodesta 1894 alkaen. Konserniin kuuluu viisi tytäryhtiötä, jotka maahantuovat ja myyvät tuhansia eri tuotteita teollisuudelle ja terveydenhuoltosektorille. Algol-konsernin yhteistyökumppaniverkosto on maailmanlaajuinen ja yhtiöllä on toimipisteitä yhdessätoista eri maassa.Algol on suomalainen perheyritys, joka yhdistää kokemuksen ja ammattitaidon uusiin mahdollisuuksiin ja määrätietoiseen kehittämiseen. Teollisuudessa Algolin ratkaisut turvaavat asiakkaiden tuotannon sujuvuutta, tehostavat prosesseja tai pidentävät laitteistojen elinkaarta. Terveydenhuoltoalalla ne edistävät monin tavoin terveen elämän edellytyksiä.

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit