Bisnes

Fiksu liikkuminen kertoo yrityksen vastuullisuudesta

04.10.2017

Panostaminen kestäviin liikkumisratkaisuihin parantaa henkilöstön työhyvinvointia ja terveyttä ja pienentää organisaation ympäristökuormaa ja liikkumisesta aiheutuvia kustannuksia. Työsuhdematkalippu on etu, joka viestii henkilökunnalle, sidosryhmille ja asiakkaille työpaikan arvoista ja halusta olla fiksun työmatkaliikenteen edelläkävijä. 


Liikkumisvalinnat osaksi imagoa

Kestävän liikkumisen edistäminen kannattaa tehdä näkyväksi. Terveelliseen ja vähäpäästöiseen liikkumiseen panostava yritys viestii olevansa vastuullinen, nykyaikainen, nuorekas ja tulevaisuuteen orientoitunut. Yhä harvempi pääkaupunkiseudulla asuva nuori hankkii ajokortin, ja samalla auton statusarvo menettää merkitystään. Työntekijät arvostavat yhä enemmän monipuolisia liikkumisen vaihtoehtoja. Työnantajan kannattaakin kertoa työsuhdematkalipuista, etätyömahdollisuudesta ja kimppakyydeistä esimerkiksi rekrytointiviestinnässään. 


Vaihtoehdoksi työsuhdematkalippu

Henkilöstöetupotin jatkuva kasvattaminen ei aina johda työtyytyväisyyden lisääntymiseen. Etuja tulisikin tarkastella käytettävyyden näkökulmasta. Esimerkiksi maksuton autopaikka ei hyödytä autotonta työntekijää. Häntä palvelisi, jos saisi autopaikan sijaan valita joukkoliikenteen työsuhdematkalipun tai työsuhdepyörän. 

Työsuhdematkalippu voi olla vaihtoehtoinen myös kulttuuri- ja liikuntaedulle, jota harvoin kaikki työntekijät hyödyntävät. Joustava ja kustannustehokas työsuhdematkalippu lisää etujen käytettävyyttä ja sitä kautta työtyytyväisyyttä. Edun voi hankkia suoraan HSL:ltä tai yhteistyökumppaneilta ePassilta, Eazybreakilta ja Smartumilta.


Fiksu liikkuminen Kevan brändityössä

Keva näki fiksun työmatkaliikenteen edistämisen loistavana mahdollisuutena tukea meneillään olevaa brändin uudistamista. Työnantaja osallistui HSL:n viisaan liikkumisen hankkeeseen, jonka tarkoituksena oli innostaa työmatkalaisia ympäristöystävällisiin kulkutapoihin ja vähentää yksityisautoilua. 

Hyvän sijainnin ohella Keva tukee joukkoliikenteen käyttöä työsuhdematkalipulla ja tarjoaa muun muassa asiointipyöriä ja kimppakuljetuksia työasiointimatkoille. HSL myönsi Kevalle hankkeen päätteeksi Työpaikka, joka liikuttaa -sertifikaatin.

– Kokeilu rakensi Kevan brändiä, kun kokeilijat kertoivat tunnelmistaan sosiaalisessa mediassa. TV-uutisissa oli juttu sähköavusteisesta pyöräilystä, ja siinä haastateltiin yhtä kokeiluumme osallistunutta. Hankkeen päätteeksi saamamme sertifikaatti on toimitalomme vastaanoton pöydällä ja kertoo vieraillemme vastuullisuudestamme, Kevan henkilöstöpäällikkö Sonja Helin kertoo. 


Onko työpaikkasi fiksu työmatkaliikuttaja?

Tänä vuonna myönnetään ensimmäistä kertaa valtakunnallinen Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustus. Pääkaupunkiseudulla HSL valitsee tunnustuksen saajan Työpaikka, joka liikuttaa -sertifikaatin saaneiden keskuudesta. 


www.motiva.fi/tyomatkatunnustus 

www.hsl.fi/yrityksille


Teksti: Anna Ruskovaara ja Katariina Honkala, HSL

HSL

Helsingin seudun liikenne (HSL) on kuntayhtymä, jonka jäseniä ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Sipoo, Siuntio ja Tuusula. HSL:n perustehtävä on tarjota houkutteleva ja tehokas joukkoliikenne sekä kehittää yhteistyössä toimivaa liikkumisen kokonaisuutta. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin vuonna 2017 yli 370 miljoonaa matkaa. Toimintatulot olivat 657 milj. euroa, joista lipputulojen osuus oli 357 miljoonaa. Kuntayhtymässä on 373 työntekijää.
Yrityksen verkkosivut