Abomics Oy:n toimitusjohtaja Jari Forsström. Kuva: Jarmo Perälä

Kuluttajalle

Geenitestillä eroon lääkehoidon yrityksistä ja erehdyksistä

19.06.2018

Käytätkö kolesterolilääkitystä ja ihmettelet outoja lihaskipuja? Syynä voi olla geeniperimääsi sopimaton lääkitys, joka aiheuttaa lihaskivun kaltaisia haittavaikutuksia. Saatat tietämättäsi syödä jopa turhia lääkkeitä. Geenitestin avulla selvität loppuelämäksi sinulle sopivat lääkehoidot.


Sadoille tuhansille suomalaisille määrätään vuosittain lääkehoitoa, jonka suunnittelussa olisi huomioitava geneettiset ominaisuudet. 

– Jokaisella on yksilöllinen perimä, jonka perusteella lääkeaineet vaikuttavat elimistössä. Valtaosa lääkkeiden haittavaikutuksista liittyykin henkilön yksilölliseen reaktioon lääkkeelle. Se tarkoittaa, että lääkärin määräämä lääke ja annos ovat kyseiseen sairauteen oikeita, mutta henkilön reaktio saa aikaan haittavaikutuksia, Abomics Oy:n toimitusjohtaja Jari Forsström kertoo.


Syötkö tietämättäsi vääriä ja hyödyttömiä lääkkeitä?

Forsströmin mukaan tyypillinen haittavaikutus on kolesterolilääkkeeseen liittyvä lihaskipu, jota ilmenee noin 30 %:lla potilaista.

– Tiedämme myös, että noin 10 %:lle potilaista leikkauksen jälkeiseen kivunhoitoon määrätty kodeiini aiheuttaa pahoinvointia, huimausta tai vie jopa jalat alta. Noin 50 000 suomalaiselle määrätään puolestaan vuosittain aivoinfarktin jälkeiseen hoitoon klopidogreeliä, joka ei kuitenkaan tehoa toivotulla tavalla 30 %:lle suomalaisista. Moni syö siis tietämättään haitallisia tai hyödyttömiä lääkeaineita ja joutuu haittavaikutusten vuoksi lääkkeiden kokeilukierteeseen.


Geenitesti selvittää sinulle sopivat lääkkeet – loppuelämäksi

Turvallinen lääkehoito on nyt onneksi helppo saada selville suomalaisen Abomics Oy:n kehittämän GeneAccount Service -geenitestin avulla. Testi selvittää yli 120 yleisesti käytössä olevan lääkeaineen sopivuuden yksilölle. Kotona tehtävään testiin tarvitaan vain posken limakalvolta pyyhkäistävä näyte, joka lähetetään analysoitavaksi laboratorioon. Muutaman viikon kuluttua saat sähköpostiisi kirjautumisohjeet GeneAccount-tilillesi, josta näet yksilölliset, lääkekohtaiset hoitosuosituksesi.

Geenitestin tulos ei myöskään vanhene, sillä se päivittyy sitä mukaa kun uusia lääkkeitä tulee markkinoille. 

– Voit antaa geenitestin tulokset hoitohenkilökunnalle aina kun sinulle ollaan suunnittelemassa lääke- tai leikkaushoitoa ja mikä tärkeintä, voit käydä sen perusteella läpi nykyisen lääkityksesi yhdessä lääkärisi kanssa. Näin vältyt loppuelämäksi vääränlaisen lääkityksen aiheuttamilta sivuvaikutuksilta ja varmistut, että lääkeaineet toimivat kehossasi juuri niin kuin pitää, Forsström toteaa.

Teksti: Mia Heiskanen


Kiinnostuitko? www.geneaccount.com


TILAA OMA GEENITESTISI!

GeneAccount Service-geenitesti verkosta:

geneaccount.com/fi/geneaccount-service-geenitesti

hintaan 199,00 euroa. Toimitusaika 2-5 arkipäivää. Hinta sisältää toimituksen.

Abomics

Abomics Oy on asiantuntijayritys, joka edistää lääketieteellisen tutkimustiedon soveltamista potilashoitoon. Painopisteenä on perinnöllisyyteen sekä lääkkeiden tehoon ja turvallisuuteen liittyvän uuden tiedon hyödyntäminen.
Yrityksen verkkosivut