Bisnes

Hiilineutraalia kiertotaloutta Lappeenrannassa

02.12.2016

Lappeenrannassa on valittu vihreään tulevaisuuteen tähtäävä ajattelu- ja toimintamalli – Greenreality. Se syntyy vastuullisista valinnoista, ekologisesta ajattelusta ja vihreästä tutkimuksesta. Kaupungin, yliopiston ja yritysten välinen yhteistyö on nostanut Lappeenrannan yhdeksi maailman johtavista ilmastokaupungeista. 

 

Lappeenranta tekee töitä kestävämmän tulevaisuuden saavuttamiseksi. WWF on valinnut Lappeenrannan jo toistamiseen yhdeksi maailman ilmastopääkaupungeista. 

– Haluamme olla ympäristöä säästävän toiminnan mallikaupunki. Tavoitteenamme on olla tulevaisuudessa energiaomavarainen ja jätteetön kaupunki, sanoo Lappeenrannan kehitysjohtaja Markku Heinonen.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on kansainvälisesti tunnustettu energia- ja ympäristötekniikan osaamisestaan. Yliopisto ja yritykset tekevät yhteistyötä, ja kaupunki pyrkii luomaan hyvät olosuhteet. 

– Olemme halunneet tehdä asiat loppuun asti. Yliopistolla ei ole jääty tutkijakammioon, vaan innovaatioita viedään kohti käytäntöä yhdessä yritysten kanssa, kertoo Heinonen.

Hyvä esimerkki yhteistyöstä on Wimaon ja Kompotekin kanssa toteutettava hanke, jossa maakunnallisen jätehuollon yhteyteen rakennetaan pilottilaitos. Laitos pystyy käsittelemään erilaisia kierrätysmateriaaleja, joista voidaan valmistaa biokomposiittituotteita.

– Pilottilaitos on maailman ensimmäinen laatuaan. Hanke vahvistaa kiertotaloutta ja tulevaisuudessa kaatopaikkajätteen määrä tullaan saamaan kuriin, kertoo Wimaon toimitusjohtaja Ville Immonen.

Kaupunki ja paikalliset yrittäjät toivottavat uudet yhteistyökumppanit mukaan toimintaan

– Me etsimme aktiivisesti uusia yhteistyökumppaneita ja kohtaamme uudet ideat rohkeasti, sanoo Immonen.

Vientiteollisuuden kaupunkina Lappeenrannan lentokentältä tavoitellaan suoria lentoyhteyksiä Eurooppaan ja mahdollisesti Aasiaan. Lomalentojen osalta kenttä on ollut erityisten pietarilaisten matkustajien suosiossa.

Lappeenrannan kaupunki haluaa olla vahvasti edistämässä Pariisin ilmastosopimuksen yrityksille tarjoamien liiketoimintamahdollisuuksien toteutumista Suomessa. Valtion kasvusopimusprosessin myötä ympäristöliiketoiminnan alalla yrityksille on tarjolla huippututkimusta ja pilotointiympäristöjä.

– Kiinnostavia kohteita löytyy esimerkiksi uusiutuvan energian varastoinnissa, uusien polttoaineiden valmistuksessa, kulutuksen älykkäässä ohjauksessa, lietteen käsittelyssä ja ravinteiden kierrätyksessä, luettelee Heinonen.

 

www.greenreality.fi/

Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannassa on valittu vihreään tulevaisuuteen tähtäävä ajattelu- ja toimintamalli – Greenreality.
Yrityksen verkkosivut