Karigasniemessä kohtaavat kolme kulttuuria ja kolme kieltä: saame, norja ja suomi. Monet asukkaat taitavat kaikkia niitä, myös Seppo Härkönen, joka lihatiskinsä takaa vaihtaa sujuvasti kielestä toiseen tuttuja tavatessaan.

Kuluttajalle

Ihmiset ilon ja voiman lähteenä

13.12.2018

Kun Ivalosta ajaa vielä 140 kilometriä luoteeseen, päätyy Karigasniemelle, Tenojoen varrelle. Siellä, noin 500 asukkaan taajamassa on K-Market Härkönen. Sen lihatiski on pohjoisessa yhtä kuuluisa kuin Väiskin lihatiski oli aikoinaan Virossa. Tiskin takana seisoo Seppo Härkönen, kauppias, jolle ihmiset ovat elämän energianlähde.

Sepolla on kauppiaan uraa takana jo 45 vuotta. K-Market on auki 363 päivänä vuodessa ja Sepon löytää tiskin takaa lähes aina, muutamaa elokuun päivää lukuun ottamatta. Ruokakaupan lisäksi Kauppakeskus Härkönen Oy:öön kuuluu läheinen rautakauppa Tenohalli sekä Tenon Eräkievari. Apuna liikkeiden pyörittämisessä on kymmenkunta vakituista työntekijää, mutta silti kauppiaan työviikot venyvät.

– Asiakkaat, ihmiset lähelläni, antavat minulle voimaa. Heitä varten olen täällä. Osan olen tuntenut lapsuudestani asti. Tuolloin he kävelivät, sitten kulkivat rollaattorilla ja lopulta pyörätuolilla. Kun kohtaamme, he lataavat minua ja molemminpuolinen lämmin tunne on selkeästi aistittavissa. Ihmisten kesken vallitseva välittämisen tunne on paljon tärkeämpää kuin raha. Ihmiset kertovat minulle elämästään sekä ongelmistaan ja minulle tuo iloa, jos pystyn auttamaan heitä, pohtii Seppo jaksamisensa lähteitä.


Jatkajaa tarvittaisiin

Eläkeiän saavutettuaan Seppo Härkönen olisi jo valmis luopumaan yli kuuden miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävästä ruokakaupasta, jos jatkaja löytyisi. 

– Saisin yhden vapaapäivän viikossa, jos keskittyisin vain rautakauppaan. 


Rajakauppaa Norjaan

Karigasniemen erottaa Norjasta Tenojoki. Rajakauppa onkin pohjoisen kauppiaan elinehto. 

– Ilman norjalaisia asiakkaita meitä ei olisi olemassa. 95 prosenttia ruokakaupan ja 99 prosenttia rautakaupan asiakkaista on norjalaisia, Seppo kertoo.

Asiakkaat tulevat kerta toisensa jälkeen Nordkapista, Altasta ja Hammerfestista asti. He siis ajavat 250 kilometriä suuntaansa päästäkseen Sepon kauppaan asioimaan ja vaihtamaan kuulumisia. Suomen hintatasolla on tietysti iso merkitys, sillä erityisesti liha- ja maitotuotteet sekä alkoholi ja tupakka ovat huomattavasti edullisempia Norjaan verrattuna. Mutta jos kyse olisi pelkistä euroista ja kruunuista, ei voisi aistia sitä lämpöä, mikä väreilee kauppiaan ja asiakkaiden välillä.

Lihatiski on Seppo Härkösen ylpeyden aihe. Hän valmistaa sen joka aamu ja se on aina yhtä huoliteltu. Lihat sahataan, leikataan ja kääritään vakuumiin kaupassa. Tiskin kautta kulkee noin tuhat kiloa lihaa viikossa ja kaupassa jauhettua jauhelihaakin kuluu vuositasolla 17 000 kiloa, viikossa yli 300 kiloa. 

– Palvelu on lihatiskillä kaiken ydin. Vaihdamme asiakkaiden kanssa kuulumisia ja siinä sivussa tehdään kauppaa. Jos tiskin takana ei olisi ketään, asiakkaat kävelisivät ohi, sanoo Härkönen.


Vilkas pysähdyspaikka

Erityisesti Alkon myymälän saaminen K-Marketin yhteyteen on piristänyt koko taajamaa. Toiseksi pohjoisimpana Alkon myymälänä se vetää asiakkaita laajalta alueelta. 

– Tavoitteena onkin, että asiakkaat tulisivat peräkärryn kanssa, kävisivät ruoka-, rautakauppa-, ja alkoholiostoksillaan sekä pysähtyisivät vielä syömään ja kahville. Näin koko kylään tulee lisää elinvoimaa, arvioi Seppo.

Maiden hintaero näkyy myös rautakaupassa, erityisesti rahtikustannuksissa. Merkittävä osa rautakaupan myynnistä tapahtuukin suoraan, niin ettei tavara edes käy Karigasniemen varastossa. 

Yritysten lisäksi myös yksityis­asiakkaat tilaavat kaiken tarvitsemansa Suomesta rakentaessaan taloa tai mökkiä. 

Rautakaupan, kuten ruokapuolenkin kilpailuvaltti on palvelu. 

– Haluan asiakkaiden tuntevan, että myyjämme ovat paikalla juuri heitä varten ja että he tekevät työnsä niin hyvin kuin mahdollista varmistaakseen asiakkaan onnistumisen remontissaan tai rakennusprojektissaan. 


Lapsuudenkodista kievari

Seppo Härkönen on kauppias jo kolmannessa polvessa. Äidin vanhemmat olivat kauppiaina Ivalossa ja Sepon vanhemmat perustivat kaupan jo 70 vuotta sitten Karigasniemen Rovasuvannolle, josta se muutti keskustaajamaan 1979. Vuosituhannen alussa Seppo osti lapsuudenkotinsa itselleen ja remontoi sen matkailu- ja eräkäyttöön. Tenon Eräkievari tarjoaa kesällä majoitus- ja ravintolapalveluja erityisesti kalastajille ja metsästäjille hulppeissa Lapin maisemissa. Teksti: Maija-Liisa Saksa


www.k-market.fi/kaupat/karigasniemi/

K-Market Karigasniemi

Karigasniemessä toimivaan Kauppakeskus Härkönen Oy:öön kuuluvat K-Market Härkönen, rautakauppa Tenohalli sekä Tenon Eräkievari. Jokainen niistä tarjoaa ainutlaatuisen asiakasystävällistä palvelua suomen, norjan ja saamen kielellä.
Yrityksen verkkosivut