INTO the Nordic Silence -konsepti auttaa hyödyntämään toimitilaneliöt entistä tehokkaammin.

Bisnes

INTO tekee toimitilasta menestystekijän

12.02.2019

Toimitilan tehokkuus on suorassa suhteessa työnteon kannattavuuteen. Innovatiiviset monitilatoimistot tuovat yrityksille aivan uudenlaisen tavan tehdä parempaa tulosta.


Maailmantalouden sukeltaessa kymmenen vuotta sitten yritysten oli käännettävä kaikki kivet pitääkseen toimintansa kannattavana. Myös toimitilat joutuivat suurennuslasin alle.


Yhä useampi organisaatio siirtyi avokonttorimalliin. Mittausten mukaan enintään puolet työpisteistä oli tyypillisesti varattu. Kun tilaa oli, seiniä ei enää tarvittu.


Laman myötä matkustaminen kuitenkin väheni dramaattisesti. Samalla informaatioteknologia ja kommunikaatiovälineet kehittyivät. Toimistojen käyttöaste nousi jopa 70 prosenttiin – avokonttoreiden kasvanut hälinä teki työnteon mahdottomaksi. 


Oli tullut aika unohtaa henkilökohtaiset työpisteet.


"Suomi on yksi toimitilojen kehitystyön ja tehokkaamman hyödyntämisen edelläkävijöistä", kertoo suunnittelija, arkkitehti Jari Inkinen. "Suomen hallitus päätti jo vuonna 2007, että kaikki valtiolla olevat työntekijät siirtyvät työskentelemään monitilaympäristöihin. Tämä on ainutlaatuista koko maailmassa, ja päätös heijastui nopeasti myös suomalaiseen yritysmaailmaan."


Inkinen päätyi itsekin pohtimaan asiaa, kun asiakkaat lähestyivät häntä hätä kädessä. Toimitilaneliöitä oli vähennettävä, ja perinteinen hälyisä avokonttorimalli oli osoittautumassa katastrofiksi. Jotain mullistavaa oli keksittävä, joten Inkinen ja hänen yhtiökumppaninsa ja vaimonsa Hanna Gullstén ryhtyivät töihin.


Syntyi ajatus aidosta monitilaympäristöstä – sekä INTO the Nordic Silence -konsepti.


"Modulaariset, ääniystävälliset ja muuntojoustavat INTO -kaluste- ja tilaratkaisut tarjoavat uusia mahdollisuuksia tehdä töitä eri tavoin", Inkinen selittää. "Halusimme luoda ympäristön, jossa ihmiset voivat itse päättää, millä tavoin ja kenen kanssa he milloinkin haluavat työskennellä."


Inkinen ja Gullstén suunnittelivat prototyyppejä, testasivat niiden toimivuutta, valmistivat ensimmäiset kalusteet ja huomasivat heti, kuinka niistä innostuttiin. Kalustevalmistajien saaminen mukaan olikin haastavampaa.


"INTO-konsepti oli ilmestyessään koko toimitila-ajattelua mullistava ratkaisu, aivan omassa kategoriassaan", Inkinen muistelee. "Kalustevalmistajilla olivat epäileviä, koska tällaisten perään ei oltu kyselty. Ei tietenkään, koska mahdollisuuden olemassaoloa ei oltu aiemmin tiedostettu!"


Kun Inkinen ja Gullstén eivät saaneet suuria yrityksiä innostumaan, he ryhtyivät itse tuottamaan kalusteita ja kiertämään alan kansainvälisiä messutapahtumia. Ammattilaiset pysähtyivät osastolle ja olivat vakuuttuneita. Halukkaita jälleenmyyjiä ilmoittautui ympäri maailmaa, ja toiminta alkoi rullaamaan.


Pohjoismaiset yritykset joutuivat ensimmäisinä tunnustamaan tosiasiat; kannattavuuden eteen oli tehtävä entistä enemmän, ja huomiota oli kiinnitettävä jokaisen toimitilaneliön tuottavuuteen.


Seuraavana oli vuorossa Pohjois-Eurooppa, jonka kautta INTO-konsepti on nyt suuntaamassa kauemmaskin. Jari Inkinen kertoo, että kansainvälisten yhtiöiden mukana kalusteita on kulkenut mm. Dubaihin. Pohjois-Amerikan markkinoille ollaan paraikaa rakentamassa jakeluketjua.


Saksa ja naapurimaat ovat tällä hetkellä ensisijaisen huomion kohteena. Lokakuussa INTO-konsepti oli esillä Kölnin Orgatec-messuilla, ja Jari Inkinen uskoo, että moderni pohjoismainen toimitilakonsepti lyö läpi myös näillä leveysasteilla.


"Saksan markkinat ovat jo heränneet miettimään työn tuottavuutta myös tästä näkökulmasta", Inkinen toteaa. "Saksalaiset yritykset usein omistavat tilansa itse, joten he ovat hyvinkin kiinnostuneita modernien työskentelytapojen mahdollisuuksista."


INTO the Nordic Silence pystyy nostamaan työn tuottavuutta ja dynamiikkaa sekä rakentamaan lujan perustan terveelle, ergonomiselle työympäristölle. Saavutettu jalansija on todistus siitä, että ratkaisu on onnistunut vakuuttamaan yritykset ja organisaatiot Pohjois-Euroopassa ja kauempanakin. Suomalaiset ovat monitilaympäristöjen kehitystyön pioneereja, ja syksyllä maassa vieraillut Barack Obamakin kehui Suomen modernisuutta. Jari Inkinen toteaa suomalaisuuden olevan myös INTO-konseptin kohdalla melkoinen myyntivaltti ja uskottavuuden tae.


"Maailmalla tiedetään, että suomalainen jos kuka on sinut sen kanssa, että saa olla rauhassa. Me jos ketkä olemme taitavia olemaan hiljaa ja näin ollen ymmärrämme myös sen, mitä hiljainen työympäristö tekee tuottavuudelle ja mielenvirkeydelle", Jari Inkinen toteaa ja kääntää haastattelun jälkeen autonsa etupyörät kohti pohjoista. Määränpäänä on viikon mittainen retriitti hiljaisessa Lapissa, tuossa vertaistaan hakevassa monitilaympäristössä. Teksti: Timo Mansikka-Aho


intoconcept.com