Bisnes

Kasvuvoimaa lediteknologiasta

23.10.2015

Energiatehokkaasti tuotetut vihannekset ovat maailmanlaajuisesti kasvava business. Maapinta-alaa säästävä monikerrosviljely metropolien keskustassa on jo ovella, mutta se edellyttää oikeanlaista valaistusta. Se ei kiinalaisilla perusledeillä onnistu.


Kasvihuoneviljely onkin kaikkialla mielenkiintoisen teknisen läpimurron kynnyksellä. Kotimainen kasvihuoneiden ledivalaistukseen erikoistunut Netled Oy on edelläkävijänä saanut vahvan jalansijan Suomessa, useassa Euroopan maassa ja Japanissa. Yritys hakeekin nyt pääomasijoittajia maailmanvalloitukseen.

– Valo on kasvien kasvuenergiaa ja sitä mitataan mikromooleina. Kasvien valaistuksen filosofia on siis täysin erilainen kuin informatiivisen valaistuksen, jota mitataan lumen-arvolla, selvittää toimitusjohtaja Niko Kivioja.

Ledit mahdollistavat aivan uudella tavalla eri kasvilajien tarpeiden huomioimisen valaistuksen määrän ja laadun suhteen. Netled on kehittänyt teknologiaansa usean vuoden ajan eri korkeakoulujen kanssa. Tässä kasvihuoneviljelyn pitkästä kokemuksesta on ollut iso etu. Kivioja toteaakin kasvaneensa kasvihuoneessa.

Ledivalaistus on nyt tulossa tehostamaan viljelyä ja sen kasvumahdollisuudet ovat huikeat. Suomessa kasvihuoneita on muutaman sadan hehtaarin alalla, Euroopassa 100 000 hehtaaria.

Netledin kansainvälisesti kilpailukykyiset tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. 


Teksti: Maija-Liisa Saksa

 

Netled Oy

Netled on suomalainen yritys, joka kehittää ja myy ammattiviljelijöiden kanssa yhteistyössä kehitettyjä, lediteknologiaan perustuvia kasvinvalotuslaitteistoja. Olemme markkinajohtaja salaattien ja yrttien ledivalotuksessa Suomessa.
Yrityksen verkkosivut