Vesa Tempakka, Toimitusjohtaja, Vapo

Bisnes

Katsomme kauas ja kehitymme viisaasti muuttuvassa maailmassa

03.10.2018

Reilun vuoden Vapon ohjaksissa toiminut Tempakka on innostunut. Haastattelijana vieraileva päätoimittaja Alf Rehn / Menestyksen avaimet, tuotanto Editor Helsinki.

– Vapolla on hieno tarina, mutta juuri nyt on otollinen hetki tarttua uudenlaisiin tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Haasteita toki on, sillä energiabisneksessä on meneillään nopea muutos, joka ei ole regulaatioiden valossa enää meidän käsissä. Iso osa Vapon kannattavuudesta tulee vielä jonkin aikaa energiabisneksestä, mutta tilanne muuttuu radikaalisti lähivuosien aikana. Siksi meidän on nyt organisaation sisällä ymmärrettävä muutoksen tarve ja oltava siihen valmiita. 


VAPOSSA ONKIN KÄYNNISTETTY strateginen suunnanmuutos. Radikaalit muutokset eivät kuitenkaan käännä yhdessä yössä tekijöiden päätä uuteen asentoon. 

– Muutos on aina haaste, mutta tärkeintä on osoittaa ihmisille mihin suuntaan olemme yhtiönä menossa ja viestiä selkeästi, että maailma ympärillämme on muuttunut ja meidän on muututtava sen mukana. Uskon, että kun ihmiset ymmärtävät muutoksen tarpeellisuuden ja innostuvat siitä, pääsemme hyvään nousukiitoon. 


Kasvualustoilla lähiruokaa kaupunkilaisille.


Vapo on määrittänyt tavoitteekseen kasvaa kansainväliseksi yli rajojen saumattomasti toimivaksi yhtiöksi, joka tunnetaan edelläkävijyydestä, vastuullisuudesta sekä laadukkaista tuotteista ja palveluista. Kaupungistumisen megatrendi avittaa monin tavoin Vapon muutosmatkaa. Yhtiön ydintoiminnoista löytyy jopa yllättävän paljon yhtymäkohtia kaupungistumisen haasteisiin ja tarpeisiin. 

– Liiketoimintamme on jaettu kolmeen divisioonaan Energy, Grow & Care ja New Businesses, jotka keskittyvät kasvattamiseen ja kierrättämiseen, kiinteiden polttoaineiden, lämmön, sähkön ja höyryn tuotantoon sekä erilaisten energiaratkaisujen tarjontaan. Kehitämme turpeesta ja muista luonnonmateriaaleista myös uusia tuotteita.


KAUPUNGISTUMINEN LIITTYY Vapon toimintaan yksinkertaisten perustarpeiden kautta. Kaupunkeihin muuttavien ihmisten asuntoja on lämmitettävä, elämiseen tarvitaan ruokaa ja ympärille vihreää. 

– Energiabisneksessä olemme kaukolämmön tuottajia ja rakennamme sitä vahvasti tulevaisuuden ehdoilla. Tavoitteenamme on seuraavien vuosien aikana kasvattaa merkittävästi teollisuuden ja yhdyskuntien energiaratkaisuihin ja uusiutuvien biopolttoaineiden tarjontaan perustuvaa liiketoimintaa. Grow tarkoittaa sitä, että toimitamme ja kehitämme turvepohjaisia kasvualustoja lähiruuan tuotantoon. Ammattimaisen ruuantuotannon tavoitteenahan on tuottaa ravintoa kasvihuoneissa tehokkaasti ja mahdollisimman lähellä kuljetusten hiilijalanjäljen minimoimiseksi. Care tulee siitä, että tuotevalikoimaan kuuluvat myös eläinkuivikkeet. Kekkilä Garden, Hasselfors Garden ja Kekkilä Professional ovat jo tunnettuja brändejä, ja uskomme että tulevaisuudessa ne vahvistuvat entisestään. Kasvualustoissa tulemme hyödyntämään entistä enemmän antureita, joiden avulla kasvihuoneisiin voidaan määrittää kasvien kannalta ideaalit kasvu- ja valo-olosuhteet ja ravinteet, ja saada näin aikaan mahdollisimman tehokas tapa viljellä ja tuottaa ruokaa kestävästi. 


Aktiivihiili on uusi turvepohjainen tuote, jota voi käyttää ilman ja veden puhdistukseen.


TEMPAKAN MUKAAN AKTIIVIHIILI on puolestaan mielenkiintoinen esimerkki uudesta, turvepohjaisesta tuotteesta, jota voidaan käyttää kaupunkien ilman ja veden puhdistamiseen.

Vapo ei ole jäänyt lentokorkeudesta myöskään digitalisaation saralla. Onko yhtiö digitalisoimassa turvetta vai mistä oikein on kyse? 

– Olemme energiayhtiö, joka operoi sähköä ja lämpöä tuottavia energiatuotantolaitoksia. Vantaan yksikössämme on jo viiden vuoden ajan toiminut käyttökeskus, josta osaajamme voivat operoida ja valvoa etänä 24/7 missä päin Suomea tahansa sijaitsevaa voima- tai lämpölaitosta.

Etäkäyttö mahdollistaa myös Vapon kehittämien modernien tuotannonsuunnittelu- ja käyttötyökalujen hyödyntämisen laitoksen operoinnissa sekä parhaimpien käytäntöjen nopean monistamisen eri laitoksiin. Näin asiakas säästää paitsi resursseja, myös rahaa. Tempakka kertoo, että Vapossa tutkitaan jo nyt tulevaisuuden mahdollisuuksia hyödyntää käyttökeskuksessa robotiikkaa, tekoälyä ja koneoppimista. 

Vapo ei siis näytä todellakaan juuttuneen saappaineen turvesuohon. Yhtiön lennonjohtotornissa on tehty viisas päätös asettaa lentokorkeus kohti uutta Vapoa.


Alf Rehn haastattelee Vapo Vesa Tempakkaa. Katso video!

Vapo

Tarjoamme kotimaisia, kiinteitä polttoaineita – kuten turvetta, puuta ja pellettiä – toimitusvarmasti kaikkialle Suomeen. Asiakkaitamme ovat niin Suomen suurimmat voimalaitokset, teollisuusyritykset ja kunnat kuin pienemmät lämmöntuottajat kuten maatilat ja taloyhtiöt. Tuotamme kaikille polttoaineet vastuullisesti ja paikallisesti.
Yrityksen verkkosivut