Bisnes

Keinonäkö katsoo tulevaisuuteen luottavaisin mielin

22.10.2018

Koneoppimisen yleistyminen ja yhä monimuotoisempi hyödyntäminen on auttanut Unikie Oy:n vahvalle kasvun polulle jo kolmen ensimmäisen toimintavuoden aikana.


Unikie Autonomous Drive -lasertutkasovellus on keinonäköpohjainen ratkaisu, joka tarjoaa tavanomaiseen kuvapohjaiseen koneoppimiseen verrattuna huomattavasti luotettavampaa tietoa. Aidot lasermittaukset jättävät arvailujen varaan entistäkin vähemmän asioita.

– Sovellus tunnistaa ympäristöstään kappaleita ja ihmisiä, ja osaa esimerkiksi arvioida kappaleen liikkeen suunnan ja nopeuden, Unikien toimitusjohtaja Esko Mertsalmi valottaa ratkaisun ominaisuuksia. – Se havainnoi ympäristöä, oppii havaintojen pohjalta toimimaan tietyllä tavalla ja reagoi vastaavaan havaintoon jatkossa toivotusti.

Yhtenä keinonäön hyödyntäjistä on autoteollisuus. Unikien visiona onkin olla vahvasti mukana keinonäköön liittyvien tuotteiden ja ratkaisujen kehityksessä ja tarjota yhä parempia ratkaisuja itseohjautuviin ajoneuvoihin.

– Teknologian avulla voimme pienentää inhimillisten virheiden määrää ja lisätä silmiä joka suuntaan, Esko Mertsalmi kertoo. – Keinonäkö ja sensorit tunnistavat ja osaavat ennakoida tilanteita, jotka meiltä ihmisiltä voisivat jäädä helposti huomioimatta.

Tulevaisuudessa auto on täysin itsenäinen tieliikkuja ja sen täytyy pystyä reagoimaan ympäristöön ja tekemään itsenäisiä, toki ennalta ohjelmoituja päätöksiä. Unikiella on selkeä tahtotila olla mukana kehittämässä tähän vieviä ratkaisuja, samalla toki huolehtien tämän päivän liiketoiminnastaan ja asiakkaistaan mahdollisimman hyvin. 

– Visiot ovat tärkeitä kehitysyrityksille, mutta arjen tekemistä ei tule unohtaa, Esko Mertsalmi korostaa. – Unikie tuottaa myös älykkäiden koneiden ohjausratkaisuja teollisuusyrityksille, yksilöllisiä ja innovatiivisia IP-pohjaisia puhe- ja viestintäpalveluita operaattoreille sekä integraatioprojekteja suurille IT-taloille. Tällä työllä on suuri merkitys meille jatkossakin, autoteollisuuden ja siihen liittyvien visioiden ohella. Teksti: Timo Mansikka-Aho

www.unikie.com

Unikie

Vuonna 2015 perustettu Unikie on kasvanut merkittäväksi ohjelmistokehitysyritykseksi Suomessa. Toukokuussa 2018 Unikie osti kiinalaisen Neusoftin suomalaisen liiketoimintayksikön Neusoft Mobile Solutions Oy:n liiketoiminnan. Unikien palveluksessa toimii lähes 150 ohjelmistoalan ammattilaista. Yrityksen omistavat sen toimiva johto ja henkilöstön edustajat. www.unikie.com
Yrityksen verkkosivut