Novodiag-laitealustan avulla hoitopäätökset voi tehdä nopeammin ja tarkemmin, jolloin vältetään turhat antibioottikuurit.

Bisnes

Mobidiagin uusi diagnostiikkatyökalu mullistaa markkinat

07.10.2016

Molekyylidiagnostiikkaan erikoistunut Mobidiag on tuomassa pian markkinoille Novodiag-laitealustan. Sen avulla hoitopäätökset voi tehdä nopeammin ja tarkemmin, jolloin vältetään turhat antibioottikuurit.

– Nykyterveydenhoidossa on tarve tehostaa toimintoja ja säästää kustannuksia. Samalla meillä on kasvava antibioottiresistenssihaaste, kun tehokkaammat antibiootit menettävät pian tehonsa, mikäli niitä ei käytetä asianmukaisesti. Terveydenhoitoon tarvitaankin diagnostiikkamenetelmiä, joiden avulla hoitopäätökset voidaan tehdä nopeammin ja tarkemmin ja välttää näin turhat antibioottikuurit, Mobidiagin toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen taustoittaa. Tenkasen mukaan molekyylidiagnostiikan avulla kyetään kyllä havaitsemaan nopeasti ja tarkasti sairautta aiheuttavat bakteerit ja virukset, mutta haasteena on se, että käytettävissä olevat tuotteet ovat teknisesti haastavia ja kalliita.


Haasteiden kimppuun kahdella tuotelinjalla

Mobidiag onkin lähtenyt määrätietoisesti taklaamaan terveydenhuollon kipupisteitä.

– Todella suuret sairaalalaboratoriot tarvitsevat järjestelmän, joka pystyy käsittelemään suuria näytemääriä tehokkaasti ja automatisoidusti. Tähän tarpeeseen kehitimme Amblidiag-tuotelinjaston, joka on jo valmis ja markkinoilla. Se kattaa laajasti suolistoinfektioiden havaitsemisen, superbakteerit mukaan lukien ja vastaanotto markkinoilla on ollut erittäin hyvä, Tenkanen kertoo.

Pienet ja keskisuuret laboratoriot tarvitsevat puolestaan järjestelmän, jossa näyte voidaan laittaa helposti laitteeseen, vastauksen saa nopeasti ulos ja jonka teknologiasta kasetin sisällä käyttäjän ei tarvitse tietää mitään. Tähän tarpeeseen yhtiö on tuomassa markkinoille Novodiag-tuoteperheen.


Täsmädiagnoosi nopeasti ja edullisesti

Ydinjuttu Novodiagissa on se, että lääkäri voi yhdellä testillä tunnistaa monta kohdetta, joten hänen ei tarvitse miettiä, mitä pitäisi testata. Jos potilaalla on ripuli, yksi kasetti testaa laaja-alaisesti oireita aiheuttavat bakteerit. 

– Aika moni bakteerihan ei vaadi hoitoa, joten kun tiedetään, mikä oireita aiheuttaa, lääkärin ei tarvitse määrätä varmuuden vuoksi antibioottikuuria. Kaikki diagnostiikan vaiheet tapahtuvat automaattisesti kertakäyttöisen kasetin sisällä ja testitulos on valmis 1–1,5 tunnissa. Novodiagin ehdoton vahvuus on myös se, että kasetti on yksinkertainen ja siten edullinen. Valtaosa teknologiasta on laitteen puolella, Tenkanen selventää.

Kiinnostuitko? www.mobidiag.com

Teksti: Mia Heiskanen

Mobidiag

Mobidiag is a biotechnology company specializing in developing and marketing novel, innovative solutions for molecular diagnostics of infectious diseases.
Yrityksen verkkosivut