Koti bisnes Modernia sopimusvalmistusta suunnittelusta logistiikan hallintaan

Modernia sopimusvalmistusta suunnittelusta logistiikan hallintaan

654
0

Vuosituhannen vaihteessa monet yritykset siirsivät alihankintaa ja sopimusvalmistusta Suomesta kaukomaille. Viime vuosina suunta on kuitenkin kääntynyt ja yhteistyökumppaneita haetaan nyt enemmän kotimaasta. 

Trendi näkyy myös vaativien metallikomponenttien suunnitteluun ja sopimusvalmistukseen erikoistuneessa vantaalaisessa Meconet Oy:ssä. Toimitusjohtaja Teppo Aatolan mukaan muutoksen syyt ovat varsin selkeitä.

– Kustannukset nousevat Aasiassa jatkuvasti, eivätkä pitkät ja hitaat kuljetusmatkat tue nopeaa reagointia. Lisäksi ratkottavana on usein laatuun ja ympäristöön liittyviä kysymyksiä. Moni asiaa sujuu varmemmin, nopeammin ja kustannustehokkaammin, kun kumppani on lähellä, Aatola tähdentää.

Ulkoistus on myös riskienhallintaa 

Kilpailun kiristyessä entistä useampi yhtiö joutuu puntaroimaan, onko jonkin komponentin tai tuotteen valmistus ylipäätään järkevää pitää omissa käsissä – varsinkin, jos se edellyttää mittavia laiteinvestointeja.

Tuotantolinjojen modernisointiin liittyy aina riskejä, jotka voivat tuoda mainekolhuja ja pahimmillaan horjuttaa koko yhtiön liiketoimintaa. Lisärasitteena ovat jatkuvat ylläpito- ja huoltokulut.

Tähän Meconetissä on vastattu kehittämällä ulkoistuspalvelua määrätietoisin ja asiakaslähtöisin LEAN-askelin. Yhtiö panostaa vahvasti alan uusimpaan teknologiaan, investoi moderniin laitekantaan ja huolehtii henkilöstön osaamisesta.

Perinteisen alihankinnan ja sopimusvalmistuksen lisäksi Meconet tarjoaa suunnitteluosaamista, jolla tähdätään pienempiin kustannuksiin ja tuotteen parempaan toimivuuteen. Tarvittaessa yhtiö hoitaa myös varastoinnin ja logistiikan. Meconetille onkin kertynyt kosolti kokemusta mittavista ja haastavista ulkoistusprojekteista niin kotimaassa kuin ulkomailla.

– Parannamme asiakkaidemme kustannustehokkuutta, kilpailukykyä ja toimitusvarmuutta. Samalla he voivat panostaa entistä enemmän kasvun perustekijöihin ja ydinliiketoiminnan kehittämiseen, asiakkuus- ja myyntijohtaja Markku Kuismin toteaa.

Kehuttu kumppani myös kansainvälisesti – vuoden toimittajapalkinto maaliskuussa 

Yhtiön asiakaskuntaan kuuluu mm. Abloyn­, Fiskarsin, Enston ja Agcon kaltaisia yrityksiä. Maailman johtava maatalouslaitteiden valmistaja Agco arvostaa erityisesti Meconetin tuotesuunnittelutukea, projektinhallintaa ja toiminnan läpinäkyvyyttä, ja palkitsikin Meconetin vuoden yhteistyökumppanina Euroopassa.

Meconetin kokonaisvaltaiseen osaamiseen, laatuun ja kustannustehokkuuteen on tyytyväinen myös vesi-, jätteenkäsittely- ja korroosionestojärjestelmiä toimittavan Evac:in COO Tuukka Tarkiainen.

– Meconet on ollut avainkumppanimme jo 1990-luvulta lähtien. Yhteistyö on laajentunut komponenttien valmistuksesta ensin kokoonpanoon ja lopulta koko toimitusketjun hallintaan. Samalla olemme voineet panostaa ja keskittyä tuotekehitykseen ja myyntiin, Tarkiainen toteaa.

Teksti:Timo Sormunen

www.meconet.net

Meconet Oy

Meconet-konserni:• Liikevaihto noin 49,5 M€• Henkilöstömäärä noin 250• Keskittyy lanka- ja ohutlevytuotteiden valmistuksen suunnitteluun, tuotantoon ja sopimusvalmistukseen • Tehtaat Suomessa (3), Ruotsissa ja Virossa• Päämarkkina-alueita Suomi ja Pohjois-Eurooppa, Baltia ja Venäjä• Viennin osuus liikevaihdosta noin 45 %• Yhteystiedot: www.meconet.net

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit