Kuluttajalle

Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?

27.06.2017

Asuntokaupoilla vaikuttavat sekä järki että tunteet, ja kauppoihin liittyy monia hoidettavia käytännön asioita. Lue kiinteistönvälittäjän muistilistat avuksi asunnon myyjälle ja ostajalle.


MYYJÄ: 


1) Valmistaudu myyntiin selvittämällä oma jatkosuunnitelmasi eri tilanteiden varalle, sillä tarkkaa myyntiaikaa on vaikea ennustaa. Oletko esimerkiksi valmis väliaikaisasumiseen vai muutatko uuteen kotiin jo ennen oman myyntiin laittamista? Selvitä myös käytännön asiat oman pankkisi kanssa; kuinka paljon myytävästä asunnosta on lainaa jäljellä ja missä osake- tai panttikirjat ovat. Joskus myyjänä on esimerkiksi kuolinpesä, joten hanki myyntiä varten tarvittavat asiakirjat kuten perukirja ja asianosaisten virkatodistukset.


2) Kilpailuta välityspalkkiotarjouksen sijaan välityspalvelutarjous. Tämän päivän välittäjillä on käytettävissään laaja kirjo myyntiä tukevia työkaluja sekä yhteistyökumppaneita aina valokuvaajista some-ammattilaisiin. Useat välitysliikkeet tarjoavat yksilöllisesti räätälöityä, asiakkaan ja kohteen tarpeiden mukaan suunniteltua palvelua. 

 

3) Muista tiedonantovelvollisuutesi myyjänä. Kerro avoimesti tiedossasi olevista vioista ja puutteista – vanhoja vesivahinkoja, tulipaloja tai muita sattuneita vahinkoja ei tule unohtaa ottaa esille myyntitilanteessa. Jälkipyykiltä usein säästytään, kun ostajalla on ostopäätöstä tehdessään realistinen kuva kohteen kunnosta sekä tehdyistä ja lähitulevaisuudessa tarpeellisista remonteista. 

 

4) Tutustu huolella ostotarjoukseen. Tarjous on muutakin kuin kauppahinta ja vapautumispäivä, joten ostajaehdokkaan laatimaan tarjoukseen tulee paneutua ja punnita sisältö kokonaisuutena. Hyvin laaditussa, kirjallisessa ostotarjouksessa käydään läpi muun muassa kaupan ehdot, aikataulut sekä osapuolille aiheutuvat kustannukset mikäli sovituista asioista poiketaan kun tarjous on hyväksytty. Kiinteistökaupoissa on syytä muistaa, että tarjouksesta tulee osapuolia sitova vasta, kun se on tehty kaupanvahvistajan läsnäollessa. 

 

5) Aina on oikea aika myydä. Olipa myytävä kohde city-yksiö tai suuren perheen omakotitalo, ei toistaan parempaa myyntiaikaa ole. Muuttuvat elämäntilanteet, asumisen tarpeet sekä syttyvät unelmat eivät katso aikaa tai paikkaa. Ammattitaitoinen välittäjä osaa aikatauluttaa ja suunnitella markkinoinnin siten, että myös yleisesti haastavina pidetyistä ajanjaksoista, kuten lomakausista ja synkästä loppusyksystä, saadaan myynnillisesti parhaat palat irti.  


OSTAJA: 

 

1) Hanki lainalupaus ja suunnittele kokonaisrahoitus, kuten esimerkiksi säästöjen sijoittaminen asuntoon. Uuden asunnon etsintä on turvallisella pohjalla, kun omat resurssit ovat selvillä. Pankkien kilpailuttaminen ja lainalupauksen hankkiminen on syytä tehdä jo ennen aktiivisen etsinnän aloittamista. Muista päivittää lainalupaus säännöllisesti.

 

2) Kartoita omat asumisen tarpeesi – haluatko kulkea työmatkat julkisilla vai onko tapetointi turhan suuri urakka tämän hetkiseen elämäntilanteeseen? Asunnon etsintää ja ostopäätöksen tekoa helpottaa kun tietää, mistä asioista on valmis joustamaan, mistä puolestaan ei. Täydellistä asuntoa löytyy vain harvoin, joten itsensä kanssa on hyvä käydä etukäteen keskustelu, missä asioissa on valmis kompromisseihin.

 

3) Tutustu huolella kohteen tietoihin. Ennen tarjouksen jättämistä tutustu itse kohteen lisäksi olemassa oleviin asiakirjoihin kuten taloyhtiön dokumentteihin tai kiinteistön lupa-asiakirjoihin. Älä epäröi kysyä neuvoa välittäjältä, jos tarvitset apua asiakirjojen tulkinnassa tai kaipaat lisätietoa.

 

4) Oma koti vai sijoitusasunto? Sijoitusasuntoa etsiessä kannattaa ostopäätös tehdä puhtaasti järjellä ja matematiikalla; selvitä etukäteen mahdollinen vuokratuotto ja muun muassa tulevien remonttien aiheuttama riski nollakuukausista sekä kustannusten vaikutus asunnon yhtiövastikkeeseen. Omaa kotia etsiessä puolestaan on jopa suotavaa antaa myös tunteen vaikuttaa ostopäätökseen. Koti on usein siellä, missä sydän on.

 

5) Ole ripeä. Kun omat tarpeet sekä rahoitukseen liittyvät kuviot ovat selvillä, toimi kun on sen aika. Jos sopiva kohde löytyy, tee rohkeasti tarjous käynnistääksesi neuvottelut myyjän kanssa. Kauppa käy nyt vilkkaasti, joten hyville kohteille riittää ottajia.


…………………………

Elina Valkeinen

Kiinteistönvälittäjä, LKV

Kaupanvahvistaja

Huom! Uudenmaan Huoneistomarkkinat Oy