Kuopion seutu pystyy tarjoamaan kokonaisvaltaisia gastronomisia elämyksiä vaativimpaankin makuun.

Kuluttajalle

Pohjoissavolainen ruokakulttuuri kurkottaa Eurooppaan

05.08.2019

European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain enintään kolmelle eurooppalaiselle alueelle. Vuonna 2020 titteliä kantaa vain ja ainoastaan Kuopion seutu.

– Luvassa on täysi kattaus pohjoissavolaisen ruokakulttuurin parhaita paloja, kuvailee hanketta koordinoiva TKI-asiantuntija Henna Lehikoinen Savonia-ammattikorkeakoulusta. 

– Paikallisia herkkuja esittelevää, vuosina 2020-21 käynnissä olevaa ohjelmatarjontaa suunnitellaan parasta aikaa. Yhteistyössä ovat Savonian lisäksi mukana ProAgria Pohjois-Savo, SavoGrow Oy, Kuopion kaupunki sekä jo nelisenkymmentä paikallista yritystä.

ERG-raadin arviointikäynti Kuopiossa vakuutti nopeasti. "Tästä helmestä täytyy kertoa muillekin" oli ollut spontaani reaktio. Ihastumisen takana oli kuitenkin useiden vuosien määrätietoinen työ.

– Savonia, ProAgria ja Kuopion kaupunki lähtivät hakemaan ERG-tunnustusta jo vuonna 2017, kertoo Savonian tutkimus- ja kehityspäällikkö Antti Iire. 

– Olimme todenneet, että alueen noin 650 MEUR arvoisesta matkailun vuositulosta 90 prosenttia tuli Suomesta – kasvua oli lähdettävä hakemaan ulkomailta, kansainvälisiä turisteja puhuttelevilla toimenpiteillä.

ERG onkin Iiren mukaan ennen kaikkea iso aluekehityshanke, jolla kansainvälinen kiinnostus saadaan hetkeksi kohdistettua Pohjois-Savoon. Mahdollisuuksien tehokas hyödyntäminen edellyttää hyvää yhteistyötä ja tasokasta esilläoloa oikeissa kanavissa. Autenttinen yhteys paikalliseen kulttuuriin on, myös kaiken jo mielestään nähneelle euroturistille, Pohjois-Savossa jotain ainutlaatuista.

– Kuopion seutu pystyy tarjoamaan kokonaisvaltaisia gastronomisia elämyksiä vaativimpaankin makuun, vastuullisuutta unohtamatta, Henna Lehikoinen painottaa. 

– Marjojen ja sienten hakeminen luonnosta ja vaikkapa ruisleivän tekemiseen osallistuminen ovat hyviä esimerkkejä asioista, joita suomalaiset pitävät itsestään selvinä, mutta jotka ovat hämmästelyn kohteita ja korkean tason eksotiikkaa monelle muulle.

Teksti: Timo Mansikka-aho