Bisnes

Puun lämpökäsittely tukee kestävää kehitystä

27.11.2015

Luxhammar Oy:n ympäristöystävällisen teknologian avulla kasvatusmetsän puista saadaan lämpökäsittelyn avulla täysin trooppisia puulajeja vastaavia.


Suomalainen Luxhammar Corporation toimittaa maailmalle puun lämpökäsittelylaitoksia, joissa hyödynnetään täysin uutta teknologiaa. 

– Puun ominaisuuksia voidaan parantaa lämmön ja vesihöyryn avulla, jolloin puu saa erinomaisen lahonkestävyyden. Samalla sen värisävy tummuu trooppisia puulajeja, kuten tiikkiä, vastaavaksi. Puu muuttuu lämpökäsittelyssä myös stabiiliksi, jolloin sen kutistuminen ja turpoaminen vähenee, toimitusjohtaja Tero Lallukka valottaa.


Kestävän kehityksen menetelmä

Trooppisia, tummia puulajeja on perinteisesti käytetty mm. huonekalujen, terassien ja lattioiden valmistuksessa sekä rakentamisessa.

– Kehittämämme teknologia tukee kestävää kehitystä, sillä sen sijaan että käytettäisiin trooppisia puulajeja, joiden saatavuus uhkaavasti vähenee, valmistuksessa voidaan hyödyntää viljeltyjä ja kasvatettuja puulajeja ja tukea näin kestävää kehitystä.


Suomi on kehityksen kärjessä

Lallukka on ollut etulinjassa kehittämässä suomalaista lämpöpuuteollisuutta. 

– Aloimme 1990-luvun alussa tutkia puun lämpökäsittelyä ja tänä päivänä onkin ilo todeta, että Suomi on edelläkävijä lämpökäsitellyn puun hyödyntämisessä. Merkittävä osa terassirakentamiseen käytettävästä puusta on lämpökäsiteltyä puuta ja Suomesta viedään runsaasti lämpökäsiteltyä puuta maailmalle.

Luxhammarin kilpailuasemaa kansainvälisillä markkinoilla vahvistaa yhtiön kehittämä ainutlaatuinen valmistustekniikka. – Tekniikkamme avulla puun lämpökäsittelylaitoksen valmistus- ja toimitusaika voidaan vähentää noin puoleen.


Merkittävä kauppa Thaimaahan

Markkinanäkymät ovat tällä hetkellä hyvät ja Luxhammar onkin hiljattain solminut merkittävän sopimuksen lämpökäsittelylaitoksen toimittamisesta Thaimaahan. 

– Thaimaassa on erittäin hyvä markkinapotentiaali meidän teknologialle. Sen avulla thaimaalaisille puualan yrityksille ja puunjalostajille avautuu erinomainen mahdollisuus jalostaa kasvatettua, vaaleaa puuta aivan uudella ja ympäristöystävällisellä tavalla.

Uusi puun lämpökäsittelylaitos toimitetaan Thaimaahan tämän vuoden aikana. 

– Thaimaan toimitus on hyvä esimerkki siitä, kuinka nopeisiin toimituksiin pystymme: valmistus aloitettiin elokuussa, ja kontit lähtivät meiltä jo lokakuussa. Tässä toimituksessa pääsimme myös täysimääräisesti hyödyntämään omaa valmistustekniikkaamme Meillä on vahva tahtotila kasvaa kansainvälisillä markkinoilla, ja tavoittelemme vastaavanlaisia kauppoja ja kokonaistoimituksia Aasian lisäksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. 


Teksti: Mia Heiskanen

Luxhammar Corporation

Luxhammar is a company specializing in production of thermal modification equipment for wood. Typically, the power plants and cleaners are included in the delivery of treatment plants. Luxhammar delivers complete thermal modification units. Thermal modification is ecological method to protect wood against Bacidiomycetes. The treatment is based on natural method that makes wood protect itself. It combines thousands of years known phenomenon of improvement of woods decay resistance by heating with modern high technology.
Yrityksen verkkosivut