– Haluamme varmistaa korkean laadun säilymisen rakennusalalla ja haluamme luoda uusia työpaikkoja. Näin omalta osaltamme varmistamme verotulojen kasvun ja suomalaisen hyvinvointivaltion turvaamisen, Betoco Oy:n toimitusjohtaja Antti Peltomäki ja konsernin taloushallinnosta vastaava Satu Peltomäki toteavat.

Kuluttajalle

Rehellisesti toimiva suomalaisyritys on hyvinvointivaltion takaaja

12.12.2019

Yli 20 vuotta rakennusalalla toimineen Betoco Oy:n suomalainen omistajapariskunta on huolissaan rakennusalalle pesiytyneistä rikollisista toimijoista, jotka murentavat Betocon kaltaisten rehellisesti toimivien yritysten toimintamahdollisuuksia. Yrittäjät vetoavat nyt alan tilaajaorganisaatioiden vastuullisuuteen, kun ne palkkaavat alihankkijoita työmaille.

– Hyvinvointivaltion ylläpitäminen on kallista ja edellyttää sitä, että kaikki täällä toimivat yritykset maksavat lakisääteiset maksunsa ja veronsa. Muuten järjestelmämme ei toimi, Betoco Oy:n toimitusjohtaja Antti Peltomäki ja konsernin taloushallinnosta vastaava Satu Peltomäki toteavat.

Vuonna 1997 perustettu Betoco Oy on erikoistunut betonielementtien pystysaumaustyöhön, ontelosaumauksiin sekä raudoitus- ja muotitustöihin. Yritys tekee ammattitaidolla myös uudisrakennusten muut rakennustyöt. Konserniin kuuluu myös kaksi muuta yritystä.

Rikolliseen toimintaan on puututtava

– Suomeen on rakennusalalle pesiytynyt joukko rikollisia toimijoita, joilla ei ole aikomustakaan hoitaa lakisääteisiä maksujaan. Kokemukseni mukaan nämä hämäräfirmat ovat useimmiten ulkomaalaisomisteisia. Täällä pitäisi kiireesti herätä tilanteeseen, Antti Peltomäki sanoo.

Rakennusurakan tilaajalla ja urakoitsijalla on velvollisuus torjua harmaata taloutta. Peltomäet kuuluttavat työmaiden hankintaorganisaatioilta vastuullisuutta, jotta ne oikeasti paneutuisivat selvittämään alihankkijoidensa luotettavuutta.

– Kokenut ison rakennusyrityksen hankintapäällikkö pystyy aika helposti tunnistamaan riskiyrityksen. Tällainen yritys on tuore ja valitettavan usein sellaisten henkilöiden perustama, joiden juuret ovat muualla kuin Suomessa. Usein urakka saadaan hieman kilpailijoita halvemmalla hintatarjouksella. Hämärätoimintaa pyöritetään, kunnes viranomainen huomaa yrityksen laiminlyönnit ja alkaa periä laiminlyötyjä lakisääteisiä maksuja oikeuden kautta. Silloin toiminta ajetaan alas ja jatkajaksi perustetaan uusi yritys puhtailla papereilla, Antti Peltomäki sanoo.

Rikollinen toiminta ei useinkaan jää tähän, vaan laajenee myös laitehankinnan puolelle. Tarvittavia työkoneita ja laitteita ei osteta lainkaan, vaan ne varastetaan joltakin toimivalta työmaalta.

– Tällainen toiminta murentaa suomalaisen hyvinvointivaltion perustan ja on ikävää seurata, miten asiat Suomessa rakennusalalla ovat. Meille Betocossa on kunnia-asia olla luotettava ja vastuullinen yritys, joka hoitaa yhteiskunnalliset velvoitteensa, jotta Suomi voi olla myös tulevaisuudessa hyvinvointivaltio, Peltomäet korostavat painokkaasti.

Teksti: Jari Peltoranta

Betoco Oy

Aidosti yli 20 vuotta rakennusalalla toiminut rehellinen suomalainen yritys.
Yrityksen verkkosivut