Valaistuksen ohjaus- ja säätöjärjestelmä lisää energiatehokkuutta ja sen takaisinmaksuaika on 1-5 vuotta käytöstä ja käyttötunneista riippuen.

Bisnes

Säästöjä ja hyvinvointia valaistuksen ohjauksella

04.10.2018

Energiansäästön kannalta LED-valaisimiin siirtyminen on vasta puoli ratkaisua, sillä lisäämällä mukaan valaistuksen ohjaus voidaan energiakustannukset puolittaa. Bonuksena saadaan käyttäjäystävällinen ja eri tilanteisiin sopiva, ihmisen hyvinvointia edistävä valaistus.

– Älykkääseen valaistukseen ei siis päde se, että säästämällä joudutaan tinkimään jostain. Päinvastoin, sillä vähäisemmän energiankäytön lisäksi saadaan valaistukseen lisää toimivuutta ja käyttömukavuutta, korostaa Helvar Groupin Suomen myyntijohtaja Jukka Riikkula

Suurimmat hyödyt valaistuksen ohjauksesta saavutetaan julkisissa tiloissa: toimistoissa, oppilaitoksissa, sairaaloissa sekä hotelleissa ja ravintoloissa jne. Tilojen valon määrää ja väriä voidaan ohjata pehmeästi niiden käyttötarkoituksen ja -asteen mukaan. Esimerkiksi sairaalan potilashuoneessa on päivällä hoitojen aikana paljon kylmää valoa, mutta iltaa kohden valo muuttuu lämpimämmäksi, jolloin se rentouttaa ja edistää toipumista. Yöllä käytävien valaistusta voidaan vähentää, mutta kun niissä liikutaan, nousee valaistustaso automaattisesti.

 

Langatonta ohjausta ja tekoälyä 

Valaistukseen liittyy nykyisin vielä erillinen ohjausjohdotus, mutta suuntaus on kohti langattomuutta. Myös tekoäly on tulossa vahvasti valaistukseen ja Helvar onkin maailman kärjessä sen kehittämisessä. Kun kaikissa tiloissa on aina valaisin, voivat ne kerätä tietoa tilan käyttöasteesta, ilman kosteudesta jne. ja ohjata itse itseään. Näitä tietoja voidaan lisäksi hyödyntää rakennuksen huollossa ja ylläpidossa ja ohjata esimerkiksi tilojen siivousta niiden käytön mukaan.

Käyttäjä voi aina ohittaa tekoälyn tai etukäteen ohjelmoidut säädöt ja muuttaa valaistusta. Näin voidaan huomioida yksilölliset, mm. iän mukanaan tuomat tarpeet valaistuksen tasossa.

Helvarin ohjattavia ja säädettäviä valaistusjärjestelmiä voidaan soveltaa myös koteihin.


www.helvar.com


Helvar

Helvar on erikoistunut kehittämään energiatehokkaita komponentteja ja ratkaisuja valaisimiin ja valaistusjärjestelmiin.
Yrityksen verkkosivut