Satuconin osakkaana lääkäreillä jää enemmän aikaa asiakastyöhön, mikä luonnollisesti näkyy parempana ansiotasona. Ero perinteiseen ammatinharjoittajamalliin voi olla jopa 10 prosenttia.

Bisnes

Satucon-yrittäjyys tarjoaa paperinpyörittämisen sijaan potilastyötä

12.09.2019

Moni yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiva lääkäri tuskailee taloushallintoon sekä viranomais- ja paperibyrokratiaan kuluvaa aikaa. Satucon Oy:n osakkaana paperityöt ja toimistorutiinit siirtyvät alan ammattilaisille. Samalla lääkärit voivat keskittyä omiin asiakkaisiin ja tuloksentekoon.

Tuttu tilanne monelle omaa vastaanottoa pitävälle yksityislääkärille: Asiakkaita on ruuhkaksi asti, mutta vastaanottoaikoja on pakko sirotella ja siirrellä kalenterissa muiden kiireiden vuoksi eteenpäin. Sen sijaan, että lääkäri purkaisi asiakasruuhkaa vastaanotollaan ja keskittyisi olennaiseen, merkittävä osa työajasta kuluu yrityksen pyörittämiseen liittyvien toimistorutiinien parissa.

Laskutus saattaa vielä sujua kitkattomasti, mutta kun hoidettavana ja selvitettävänä on verotukseen tai taloushallintoon liittyviä asioita nostaa moni lääkäri kädet pystyyn paitsi ajan myös osaamisen suhteen.


Satucon-lääkäri pärjää paremmin

Tähän tuskaan tarjoaa helpottavaa rohtoa kuopiolainen, vuonna 1986 perustettu ja koko Suomessa toimiva Satucon Oy. Palveluyhtiön osakkaana yksityislääkäri voi jatkaa ammatinharjoittamista, mutta kaikki hallintorutiinit ja sopimusasiat siirtyvät Satuconin hoitoon. Tällaisia ovat muun muassa kirjanpito, veroilmoitukset, Valvira-ilmoitukset, potilasvakuutukset, erilaiset sopimusasiat ja laskutus.

Myös oma palkanmaksu hoituu Satuconin kautta – toki osakkaan itse määrittämällä tasolla.

– Meidän yrittäjäosakkaana lääkäri voi keskittyä siihen, minkä hän parhaiten osaa eli potilastyöhön. Ja kun asiakasmäärät kasvavat, lisääntyy laskutus ja tätä kautta paranevat luonnollisesti myös ansiot. Iso apu on siitäkin, että hallitsemme verotukseen liittyvät säännökset ja tulkintakysymykset, Satuconin toimitusjohtaja Antti Eskelinen toteaa. 

Eskelisen mukaan tästä on Satucon-lääkäreillä myös kiistatonta näyttöä.

– Esimerkiksi kymmenen vuoden aikajänteellä nettotulot voivat olla jopa 10 prosenttia paremmat kuin perinteisessä elinkeinonharjoittaja-mallissa. Lisäetuna on se, että meillä voi saada sisäistä lainaa esimerkiksi auton hankintaan, toimitusjohtaja kertoo.


Sopivan kokoinen kumppani

Satuconilla on osakaslääkäreitä ympäri Suomea ja joukko kasvaa tasaista tahtia. Mukaan pääsee jo yhdellä osakkeella ja palveluista maksettava vuosiprovisio on keskimäärin 3,5 prosenttia osakkaan liikevaihdosta.

– Meidän mallimme sopii yhtä lailla kokeneille lääkäreille kuin vasta erikostumassa olevalle ja yrittäjyyttä pohtivalle nuoremmalle polvelle. Lisäksi olemme sopivan kokoinen – me tunnemme lääkärimme ja he tuntevat meidät, Eskelinen kertoo.

Taannoiset tulkintaerimielisyydet verottajan kanssa ovat nekin jo historiaa. 

– Toimintamme on tarkastettu ja läpikäyty moneen otteeseen. Myös KHO on todennut tehokkaan mallimme olevan täysin lainmukainen, toimitusjohtaja toteaa. 


Teksti: Timo Mansikka-Aho