Bisnes

Suomalaista laatua taivaalla

04.03.2016

Ilmailualalla mikään ei mene turvallisuuden edelle. Siksi jokaisen lentokoneen osan valmistaminen on tiukasti valvottua ja luvanvaraista toimintaa. Tamperelainen Tammer-Suoja on Finnairin ja Patrian ohella ainoa yritys Suomessa, jolla on lupa valmistaa ja myydä lentokoneiden verhoilu- ja sisustusosia lentoyhtiöille sekä Ilmavoimille.


Vuonna 1983 perustettu Oy Tammer-Suoja Ab on tunnettu myös ajoneuvojen istuinsuojien ja peitteiden valmistajana. Yhtiön toimitusjohtaja Kari Talja kertoo, että yhteiskuntavastuuta kantava yhtiö aikoo toimia ja työllistää Suomessa jatkossakin.

Lentokoneissa, junissa ja linja-autoissa laadun pitää noudattaa tiukkoja standardeja, ja kun teemme kaiken itse Tampereen tehtaassamme, voimme valvoa laatua tarkemmin, hän kertoo.

Jatkuvasti uudistuva yhtiö panostaa myös tuotekehitykseen ja toimitusvarmuuteen.

Meiltä ei ole kolmeen vuoteen yksikään toimitus myöhästynyt. Tuotekehityksessä työskentelee neljä ihmistä 30 hengen henkilökunnasta. Asiakkaiden luottamuksesta kertonee, että Finnair on tilannut meiltä matot ja istuinten vaihtopäälliset Euroopan ensimmäisiin Airbus A350 -koneisiinsa, Talja myhäilee.


Jäljitettävyys takaa laadun

Kun Kari Talja osti yrityksen yhdessä pääomasijoittajan kanssa vuonna 2003, yhtiö teki jo jonkin verran alihankintana istuinpäällisiä lentokoneisiin ja linja-autoihin.

Aloimme tehdä istuinpäällisiä myös juniin. Samaan aikaan kehitimme ja laajensimme ilmailupuolta. Taantuman alkaessa vuonna 2007 lentoyhtiöt ostivat vielä itse materiaalit ja lähettivät ne kaltaisellemme yritykselle tehtäväksi. Mielestämme olisi ollut järkevämpää toimittaa valmista tavaraa osanumeroilla, joten haimme lentokoneiden osien valmistuslupaa. Saimme POA21 -luvan 2009, joten nyt ostamme myös raaka-aineet lentoyhtiöiden puolesta. Ne tilaavat meiltä vain valmiit tuotteet, Talja kertoo.

Tammer-Suoja kirjoittaa valmistamilleen tuotteille lentokelpoisuustodistukset, joilla yhtiö ottaa vastuun siitä, että tuotteet ovat hyväksytyn suunnittelutiedon mukaisia ja voidaan laittaa koneisiin.

Materiaalierien mukana pitää tulla myös meille palotodistukset, jotka osoittavat että erä täyttää vaatimukset. Meidänkin valmistamiamme tuotteiden tulee olla jäljitettävissä eli niistä pitää löytyä osanumero, valmistusajankohta, valmistuserä, valmistaja ja luvan numero.

Paloturvallisuus on lentokoneen sisustusmateriaalien tärkein ominaisuus. Jos lentokoneen verhoilu- tai sisustuskangas sytytetään palamaan, sen pitää sammua itsestään eikä siitä saa muodostua palokaasuja. Suurimman osan verhoilu- ja sisustusmateriaaleista Tammer-Suoja ostaa sveitsiläiseltä valmistajalta, jolla on omat laboratoriot lupien edellyttämään materiaalitestaukseen. 

Teksti: Eila Aalto

Tammer-Suoja | Oy Tammer-Suoja Ab

Tammer-Suoja valmistaa sovitettuja tekstiilejä erilaisiin kulkuneuvoihin, muun muassa verhoiluja, mattoja ja verhoja. Lupa kattaa myös kaikki matkustamon osat, kuten muoviset osat ja opastekilvet.
Yrityksen verkkosivut