Kuluttajalle

Suun mikrobistoon voit itse vaikuttaa

07.05.2019

Suussa tulisi olla ei-toivottuja bakteereita ja hiivoja syrjäyttäviä suojaavia bakteereita. Suojabakteerien puute ilmenee suun infektioina, joita esiintyy yli 70%:lla aikuisista. Tutkimuksissa infektioiden yhteys sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, suolisto-oireisiin ja alustavasti jopa Alzheimerin taudin syntyyn, on todettu.

Terveessä suussa Streptococcus salivarius -maitohappobakteerit toimivat suojana plakki-, ien- ja nielutulehdusbakteereita vastaan.

Suojaavat bakteerit asuttavat suun pinnat ja estävät taudinaiheuttajia kiinnittymästä. Suojabakteereita tuhoavat esimerkiksi lääkehoidot ja suuvedet. Plakkia muodostavia bakteereita on lapsilla sekä aikuisilla ja ientulehdusbakteereita löytyy jopa alle 10-vuotiailta lapsilta.

Suun hiivoja voidaan myös ehkäistä maitohappobakteereilla. Hiivoja ilmestyy usein kuivaan suuhun tai lääke- ja syöpähoitojen yhteydessä. Erityisesti astmalääkitys altistaa hiivoille. Myös suuvedet ja makeat välipalat muuttavat suun olosuhteita hiivalle suotuisiksi. Suojaava mikrobisto lisää myös syljen eritystä samalla kun se estää hiivojen kasvua.

Diabeetikon verensokerin vaihtelu vaikuttaa syljen sokeritasoon ja suun mikrobistoon. Kun syljen sokeripitoisuus kasvaa, paranevat ei-toivottujen bakteerien sekä hiivojen olosuhteet.

Suun mikrobistoa voidaan tasapainottaa ja suuta suojata lisäämällä hyviä, hyödyllisiä bakteereita esimerkiksi ToothGuide®-bakteerituotteilla. ToothGuide®-purutabletit sisältävät S.salivarius –maitohappobakteereita, jotka suojaavat suun ei-toivottuja bakteereita ja hiivoja vastaan.

Suomalaiset ToothGuide®-maitohappobakteerivalmisteet suojaavat hampaita ja limakalvoja sekä estävät suuhiivaa.

Apteekeista tai www.gutguide.com

Gutguide

ASIAKASPALVELU: info(at)gutguide.fi tai +358 44 989 5386 (Ma-Pe 9.00-14.00) GutGuide Oy on suomalaisten mikrobiologien vuonna 2012 perustama yritys, jonka oma laboratorio sijaitsee Halikossa. GutGuide käyttää patentoitua sytometriateknologiaa suun ja suoliston mikrobianalyyseissä ja hyvinvointituotteiden kehityksessä. GutGuide-laboratorio tarjoaa analyysipalveluja tutkimusryhmille, terveydenhuollon ammattilaisille, yrityksille ja yksityishenkilöille (henkilökohtainen suolistoindeksi).
Yrityksen verkkosivut