Koti kuluttajalle Taiteella on pysyvä ja kestävä arvo

Taiteella on pysyvä ja kestävä arvo

346
0

Helsingin Taiteilijaseuran ja Helsingin kaupunginkirjaston ylläpitämä Taidelainaamo on Suomen suurin paikallinen teosvälitystoimintaa harjoittava taho. Rikhardinkadun kirjaston tiloissa toimivan Taidelainaamon asiakkaat maksavat mm. maalauksista, grafiikoista ja veistoksista kuukausimaksua. 

Yhdistyksenä ajamme 800 paikallisammattitaiteilijan etuja. Lainaamo on asiakkaillemme loistojuttu: isosta valikoimasta taidetta voi hankkia harkiten ja pienellä rahalla. Teoksen voi halutessaan lunastaa omakseen kuukausimaksua maksaen. Kirjaston kanssa yhteistyössä toteutetut tapahtumat ja keskeinen sijainti ovat meille isoja etuja, kertoo Taidelainaamovastaava Eeva Muona. 

24-vuotiaan Taidelainaamon nettisivulla on n. 9000 teoksen valikoima. ”Rikun” kirjastolla on ollut lainaamon toiminnalle suuri merkitys. Viihtyisä paikka kirjaston talossa on monelle madaltanut kynnystä tutustua toimintaan. 

– Panostamme asiakaspalveluun niin taiteilijoiden luottamuksen saavuttamisessa kuin asiakkaidenkin kanssa. Kun asiakas tulee meille, harvalla jää käynnit yhteen kertaan, Muona naurahtaa. 

Verkoston voima

Taidelainaamossa on mukana paljon ns. perinteistä taidetta, mutta töitä löytyy installaatio- ja videotaiteenkin puolelta. Niitä pyritään tuomaan teosvälitykseen vahvemminkin. 

– Tähän kytkeytyy yrityksille ja julkisille tahoille tehtävä markkinointi. Haluamme luoda uudenlaisia ratkaisuja esimerkiksi näyttelyillä. Meillä on myös tekeillä mediataiteen yhteistyö Oodin kanssa. Näyttelyitä toteutetaan heidän tiloissaan, ensimmäinen näistä huhti-toukokuussa. 

Taidelainaamo on vuosien varrella vahvistunut ja on kasvusuuntainen. Lainasopimuksia tehdään noin 1000 vuodessa – taidetta on siis levinnyt koteihin ympäri Suomea. Se jättää jälkensä taiteen kuluttamiseen. Kehitystyöhönkin panostetaan.

– Olemme kehittämässä toimintaamme. Meillä on taidelainaamojen verkosto, jossa mietimme ajankohtaisia asioita. Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton toimesta tänä vuonna tekeillä on taidelainaamojen yhteinen kehityshanke, jolla on OKM:n rahoitus. Merkittävässä hankkeessa pyritään luomaan ohjelmistopohja, jolla parannetaan lainojen hallinnointia. Taidelainaus halutaan kattavaksi verkostoksi ympäri Suomen. Olemme mukana ohjausryhmässä. Taiteilijoiden ansainnan lisäksi tällä on iso merkitys meille ja myös pienemmille lainaamoille, joille kasvu voi olla kovankin ponnistelun takana, Muona toteaa. 

Monen mielestä kodissa pitää olla aitoa taidetta. Toki ne voivat olla osa sisustusta, mutta asialla on Muonan mukaan suurempikin merkitys. Taideteoksiin kiintyy, niillä on pysyvä ja kestävä arvo. 

– Olemme taiteilijalähtöinen taho: teos ei ole koskaan vain pelkkä esine, vaan myös tieto taitelijasta on tärkeää. Rohkaisemmekin asiakasta tekemään päätöksen tunteella!

Teksti: Kati Keturi

Taidelainaamo

Perustettu vuonna 1995. Teoksia 800 ammattitaiteilijalta, tuhansien teoksien valikoima verkossa. Tilat sijaitsevat Rikhardinkadun kirjaston alakerrassa. Teoksista noin 95 % lunastetaan omaksi lainauksen jälkeen.

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit