“Myös mäntyöljyteollisuuteen erikoistunut Forcem on lisännyt NAPCONin avulla tuotantoaan 17 prosenttia”, Jaakko Nauha kertoo.

Bisnes

Tehoa tuotantoon reaaliaikaisella prosessioptimointiohjelmistolla

21.04.2017

Teknologia-, suunnittelu- ja projektinjohtoyhtiö Neste Jacobs Oy:n kehittyneen prosessinohjauksen NAPCON-ratkaisu on lisännyt asiakkaiden tehtaiden tuotantoa keskimäärin kymmenellä prosentilla ilman energiankulutuksen kasvua, tuotantoseisokkeja tai kalliita laiteinvestointeja. Tuloksiin tyytyväinen Suomen suurin maidonjalostaja ja meijeriyhtiö Valio on toteuttanut jo kolme optimointiprojektia Lapinlahden ja Seinäjoen tehtaillaan.


Valio otti ennustavaan monimuuttujasäätöön perustuvan kehittyneen NAPCON Controller - prosessinohjaimen käyttönsä ensimmäisen kerran Lapinlahden tehtaan herajauheen tuotantolinjalla vuonna 2013. Tavoitteena oli lisätä herajauheen tuotantoa sumutuskuivatusprosessia optimoimalla.

Tulokset olivat niin vakuuttavia, että Valio teetti seuraavaksi Seinäjoen maitojauhetehtaansa haihduttimien ja sumutuskuivaimen optimoinnin sekä Lapinlahden herajauhetehtaan tuotannon optimoinnin maitojauhetuotannon kattavaksi.


NAPCON Controller optimoi kosteuspitoisuuden

Kosteuspitoisuuden säätely on erittäin tärkeää hera- ja maitojauheen tuotantoprosessin loppuvaiheessa, jossa sumutuskuivain poistaa loput vedestä säilyttäen maidon tai heran arvokkaat ominaisuudet. Maitojauhetuotannossa haihduttimia käytetään ylimääräisen veden poistoon ennen tiivisteen siirtämistä sumutuskuivaimeen. Nesteen kuivaaminen kuluttaa paljon energiaa, joten NAPCON tasapainottaa prosessin energiatarvetta energiankulutuksen minimoimiseksi.


Valion Lapinlahden ja Seinäjoen tehtailla tuottavuus lisääntyi yli kymmenen prosenttia.”


– Sumutuskuivurin NAPCON ratkaisu ennustaa puolen minuutin välein jauheen kosteuspitoisuuden ja säätää vesitasapainoa reaaliajassa. Tähän ei ihmisvoimin pystytä. Optimoinnissa otetaan huomioon myös kuivuriin tulevan ulkoilman kosteuden muutokset, kertoo NAPCONin myynti -ja markkinointijohtaja Jaakko Nauha.

– Menetelmä perustuu prosessin mallinnukseen usean eri optimiparametrin pohjalta. NAPCON Controller ennustaa jo ennen asetettujen rajojen täyttymistä ilman kosteuden nousun ja reagoi siihen etukäteen ohjaten prosessia kuivaamaan lisää tai vähentämään kuivaustehoa. Näin herajauheessa säilyy tavoitekosteuspitoisuus koko kuivatusprosessin ajan, ja prosessissa valmistuu jatkuvasti tasalaatuista tuotetta.


Tulokset puhuvat puolestaan

Prosessioptimointi tietokonesovellusten avulla yleistyy kovaa vauhtia, kun tuloksista on vahvaa näyttöä.

– Valion Lapinlahden ja Seinäjoen tehtailla tuottavuus lisääntyi yli kymmenen prosenttia ilman energiankulutuksen kasvua, kalliita laiteinvestointeja tai tuotantoseisokkia. Lapinlahdella NAPCON-ratkaisu  oli käyttövalmiina jo viidessä kuukaudessa, Nauha kertoo.

Kemianteollisuuteen erikoistuvassa Borealis Polymerissa on ollut käytössä jo vuodesta 2006 lähtien koko tuotantolinjan läpi menevä NAPCON-optimointi.

– Viimeisen kymmenen vuoden ajan jaksolla optimointi on lisännyt yhtiön katetta peräti sadalla miljoonalla dollarilla, Nauha sanoo.

Teksti: Eila Lokka

……………

Neste Jacobs Oy toimittaa vaativia teknologia-, suunnittelu- ja projektinjohtopalveluja öljy-, kaasu-, petrokemian- ja kemianteollisuuden, elintarvikeollisuuden, biotekniikan sekä teollisen infrastruktuurialan yrityksille globaalisti. Neste Jaconsin NAPCON-ratkaisut sisältävät  laajan valikoiman APC-sovelluksia tuotannon, laadun ja liiketoiminnan optimointiin ja tehostamiseen sekä turvallisuuden ja energiatehokkuuden lisäämiseen.


Jaakko Nauha

myynti-ja markkinointijohtaja, NAPCON

p. +358504587534,

www.nestejacobs.com

Neste Jacobs

NAPCON by Neste Jacobs offers you a wide range of advanced process automation solutions to enhance your production.
Yrityksen verkkosivut