Koti bisnes Uhka vai mahdollisuus? Hyvä, paha keikkatalous mullistaa työelämää

Uhka vai mahdollisuus? Hyvä, paha keikkatalous mullistaa työelämää

573
0

Yhä useampi työskentelee tänä päivänä keikkatyöläisenä, freelancerina tai konsulttina omasta tahdostaan. Myös yritykset hyödyntävät yhä enemmän organisaation sen hetkiseen tilanteeseen tai projektiin parhaiten soveltuvaa väliaikaista osaamista. Harvassa organisaatiossa on kuitenkaan valmistauduttu kunnolla keikkatyöntekijöiden sitouttamiseen ja osallistuttamiseen. 

Maailmanlaajuisen konsulttiyrityksen Deloitten maaliskuussa julkaiseman Global Human Capital Trends 2018 -raportin mukaan vain 42 prosenttia kyselyyn vastanneista organisaatioista työllistää pääosin palkkatyöntekijöitä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yli 40 prosenttia työntekijöistä työskentelee vaihtoehtoisissa työsuhteissa – ja luku kasvaa jatkuvasti.  

Keikkatyöntekijästä organisaation brändilähettiläs

Ihmisten ja yritysten liiketoiminnan kehittämiseen erikoistuneen Wise Consulting Oy:n country managerin Heidi Öllerin mukaan on yllättävää, miten huonosti yritykset ovat varautuneet epätyypillisten työsuhteiden yleistymiseen, vaikka kilpailu lahjakkuuksista on kovaa. 

– Deloitten raportissa kolmasosa organisaatioista odottaa epätyypillisten työsuhteiden rajua kasvua, silti vain 16 prosenttia on miettinyt omia käytäntöjään niiden ympärillä. Ei ole juuri mietitty, saavatko esimerkiksi konsultit perehdytyksen työhönsä ja miten he edustavat yrityksen arvoja ja tekemisen tapoja. Tulisi myös pohtia, kuinka keikkatyöläisiä palkitaan ja miten heidän taitojaan voi käyttää ja kehittää enemmän, hän huomauttaa.

Öller kannustaa yrityksiä miettimään laajemmin, millaista osaamista liiketoiminta vaatii. Harvoin työntekijäksi löytyy täydellistä osumaa, jolloin ratkaisuna voi olla joustava keikkatyöläinen. 

– Tulevaisuuden organisaatiot ovat pikemminkin verkostoja sen sijaan, että osaaminen rajoittuisi talon sisälle vakituisiin työsuhteisiin, hän pohtii. 

Yrityksen on hyvä huolehtia siitä, että suhde toimii puolin ja toisin, sillä keikkatyöntekijä toimii myös organisaation brändi- ja työntekijälähettiläänä. 

– Hänen tulee tuntea organisaation arvot ja työkulttuuri, ja hänet pitää huomioida sisäisessä viestinnässä, Öller muistuttaa.

Teksti: Eila Lokka

Kuuntele lisää työelämään ja johtamiseen liittyvistä ajankohtaisia aiheista Wise Consultingin #LOISTATYÖSSÄSI-podcastista: www.wiseconsulting.fi/podcast

Wise Consulting

Tavoitteemme on liiketoimintalähtöinen HR. Aloitamme yrityksen perusteista, liiketoiminnan ymmärtämisestä, tavoitteista ja yhteisön kulttuurista. Näiden perusteella rakennamme tulosta ja kasvua yhdessä asiakkaidemme kanssa. Intohimomme on ihmiset ja liiketoiminta.

Yrityksen verkkosivut
Katso yritykset muut artikkelit