Sokotelin toiminnassa kaikki perustuu vastuullisuuteen henkilöstöä ja ympäristöä kohtaan. Henkilöstö on mukana kehitystyössä ja kaikilla on iso vastuu omasta työstään. Kuvassa Rana, Jarkko, Rebecca ja Jennie.

Kuluttajalle

Vastuullinen onnellistaja

13.12.2019

– Haluamme, että hotellivieraamme ja ravintola-asiakkaamme kokevat meillä olonsa onnelliseksi, sitä varten olemme olemassa. Tämä edellyttää, että me työnantajana kannamme vastuun henkilökunnastamme ja ympäristöstämme. Koko toimintamme rakentuu tämän päälle. Kun me huolehdimme työntekijöistämme, pystyvät he huolehtimaan asiakkaistamme parhaalla mahdollisella tavalla, avaa Sokotel Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Härmälä yrityksen perusperiaatteita.

Sokotel on SOK:n tytäryhtiö, jolla yhteensä 26 hotellia, joista 14 Sokos Hotellia Suomessa, kaksi Tallinnassa ja kolme Pietarissa. Lisäksi se operoi seitsemää kansainvälistä Radisson Blu -hotellia eri puolilla Suomea. Yritys kasvaa ja Pasilan Triplaan on aukeamassa yhtiön seuraava uusi hotelli 13. tammikuuta.

Oikeus hyvään johtamiseen

– Jokaisella on oikeus hyvään johtamiseen. Valmennamme johtoamme, jotta esimiestyömme on hyvää. Me myös mittaamme sitä ja huolehdimme, että toimimme johtamislupaustemme mukaisesti. Tämä kaikki vaikuttaa työhyvinvointiin ja saa työntekijät viihtymään. Asiakkaiden suuntaan tämä näkyy hyvänä palvelutasona, selvittää HR-johtaja Jennie Stenbom.

– Henkilökuntamme pystyy vaikuttamaan paljon omaan ja tiiminsä työhän ja myös ottamaan siitä vastuuta. Olemme madaltaneet hierarkiaamme ja ohjanneet päätöksentekoa työntekijöille. He voivat itse ratkaista asioita työssään, jossa kaikki tähtää asiakkaiden onnellistamiseen.

– Itseohjautuva toimintakulttuurimme pitää huolen siitä, että asiat menevät oikein ja tiimeissä ihmiset huolehtivat toisistaan

”Valmennamme johtoamme, jotta esimiestyömme on hyvää. Me myös mittaamme sitä ja huolehdimme, että toimimme johtamislupaustemme mukaisesti.”

Näin henkilökuntamme viihtyy, kehittyy ammatillisesti ja kokee onnistumisia. Yrityksemme valittiinkin työtyytyväisyystutkimuksen perusteella tänä vuonna yhdeksi maamme innostavimmista työpaikoista, iloitsee Härmälä.

Stenbom korostaa, miten henkilökunnan tekemillä pienillä asioilla voi olla iso merkitys asiakkaalle.

– Asiakaspalvelu on ihmisten kohtaamista ihmisenä. Jokaisen asiakaan huomioiminen yksilönä onkin henkilökuntamme vahvuus. Sen voin uutena työntekijänä aistia hyvin selvästi, toteaa hän yhden kuukauden työkokemuksellaan talosta. Työympäristön kokonaisvaltaisen kehittämisen lisäksi työtyytyväisyyttä lisäävät monipuoliset henkilöstöedut. Yhtiö kuuluu S-ryhmään ja kaikkien sen 1800 toimipisteen henkilökuntaedut ovat käytettävissä.

Kansainvälinen työympäristö

Sokotel on työympäristönä kansainvälinen: asiakkaista noin puolet on ulkomaalaisia ja puolet kotimaisia, asiakkaat ovat sekä liikematkustajia, kokousvieraita kuin turistejakin. Henkilökunta koostuu 42 eri kansallisuudesta ja yhtiössä kunnioitetaan monimuotoisuutta. Yrityksen Radisson Blu Hotelleissa toteutetaan kansainvälisen hotellin laatustandardeja ja työntekijöillä on mahdollisuus kiertää yhtiön eri yksiköissä lisätäkseen ja kehittääkseen omaa työkokemustaan.

Erilaiset ja erikokoiset hotellit ravintoloineen ja brändeineen tarjoavat paljon tilaisuuksia ammattilaisille ja alalle haluaville.

– Meillä henkilökunta on varsin nuorta, keski-ikä on 35 vuotta. Eri alojen ammattilaisilla onkin meillä loistavat mahdollisuudet edetä urallaan yhtä vaativampiin tehtäviin. Isoissa hotelleissa saatua ammattitaitoa arvostetaan alalla, muistuttaa Härmälä.

Ympäristövastuullisuus on osa arkea

Sokotel Oy:n operoimat Radisson Blu Hotellit ja Sokos Hotellit saivat ensimmäisinä hotelleina Suomessa Green Key -sertifikaatin. Se on kansainvälinen ympäristömerkki ja edistää kestävää matkailua. Yritys käyttää mm. tuulisähköä ja on pystynyt vähentämään päästöjä kolmessa vuodessa 33 prosenttia sekä sähkön kulutusta suhteellisesti yli 9 prosenttia/käytetty huone. Myös hotellihuoneiden vedenkulutus on vähentynyt merkittävästi.

– Jokaisessa toimipisteessämme on dokumentoitu ympäristöohjelma, jota noudatamme. Olemme mm. sitoutuneet käyttämään hankinoissamme ruokatuotevalikoimaa eettisyyden, vastuullisen ja ympäristöarvojen mukaisesti. Ympäristövastuullisuus on myös järkevää liiketoimintaa, sillä merkityksellisillä teoilla on myös valtava taloudellinen vaikutus. Kun vähennämme energiankäyttöämme ja ruokahävikkiämme, kulumme vähenevät ja kannattavuutemme paranee. Tämä jatkuva toimintojemme uudistaminen ja tuloksellinen toiminta ovatkin arvojemme mukaisia, muistuttaa Härmälä.

Sokotel haluaa parantaa myös yhteistä hyvinvointia. Radisson Blu Hotellit tukevat SOS-Lapsikylätoimintaa ja Sokotelin Sokos Hotellit Helsinki Missionin työtä.

Teksti: Maija-Liisa Saksa

Sokotelin ravintoloissa asiakkaiden viihtyvyys on henkilökunnan ykkösasia. Kuvassa Marjo ja Ville.