Jyväskyläläiset yrittäjänaiset ovat kavereita ja tapaavat yhä säännöllisesti. Kuvassa vasemmalta toimitusjohtaja Aino Kaunikkila, Urakointi Kaunikkala Oy, toimitusjohtaja Hanne Toukoaho, Seppäkoski Oy ja Stina Nikamaa, Loistoset Oy.

Bisnes

Vuoden kasvaja satsaa laatuun ja tuotannon kehittämiseen

12.12.2018

Teräsrakentaja Seppäkoski Oy on Kauppalehden menestyvien yritysten vuoden 2018 kasvaja alueellisesti ja ammattialallaan Keski-Suomessa. Yrityksen luottoluokitus on ollut viime vuosina AAA. 

– Olemme tuoneet toimintaamme digiteknologiaa, ja rakentaneet uutta tuotannonohjausjärjestelmää, kehittäneet seurantaa, markkinointia ja sisäistä laadunvalvontaa. Nämä ovat iso osa kasvuamme. Lisäksi olemme rekrytoineet uusia työntekijöitä, jotta pystymme tekemään toimitusvarmemmin sekä laadukkaammin menettämättä kuitenkaan joustavuuttamme tai katettamme, toimitusjohtaja Hanne Toukoaho määrittelee menestystä.

Taloudellinen kasvu vaatii paljon. Kehittäminen sitoo pääomaa, tiloja pitää parantaa, kantaa huolta työterveydestä ja työturvallisuudesta. Isot urakat sitovat rahaa, mutta niiden laskuttaminen siirtyy urakoiden siirtyessä.

Tuotannonohjauksessa on haasteensa, koska yrityksen asiakkaat eli rakennusliikkeet määrittelevät ja aikatauluttavat yrityksen tekemistä. 

– Meidän tulee myydä ylikuormaa, koska työmailla on niin paljon siirtymiä, ja asiakkaalle on kuitenkin tärkeää, että toimitus on aikataulussa. Kaikki työt tehdään rakennusliikkeiden vaatimusten mukaan, Toukoaho toteaa. 

Yritys valmistaa teräsrunkorakenteita ja IV-konehuoneita. Se tekee teräsrakenteita katoksiin, kouluihin, päiväkoteihin, uudisrakennuksiin ja kerrostaloihin. Yrityksen porras- ja parvekekaiteet ovat liki kaikissa Jyväskylään nousseissa uusissa kerrostaloissa. Toukoaho näkeekin kaiteet yrityksen yhtenä tulevana panostusalueena. 

Yrityksen palkatessa työntekijöitä Toukoaho korostaa ongelmanratkaisutaitoa, koska käytännön työssä toteutus on usein erilainen kuin arkkitehdin piirustuksessa. Työmaalla usein edellinen toimittaja on tehnyt ratkaisuja, jotka vaikuttavat merkittävästi tuotteen istuvuuteen ja asennukseen. Tilanne työmaalla pitää ratkaista nopeasti aikataulussa, jotta seuraava tekijä pystyy toteuttamaan työt suunnitellusti.

– Me tarvitsemme rakentajia, joilla on hoksottimet päässä. Asennuspariemme tulee olla osaavia rakentajia sekä hitsauksen ammattilaisia. Tällaisia kavereita on haasteellista saada, joilla on varmuus ja luotto omaan ammattitaitoonsa. Onneksi meillä on mielestäni parhaat työntekijät!

Miljoonaluokan investointi oli 1 700 neliön hallin rakentaminen Teräskankaan teollisuusalueelle Palokkaan. Hallin yhteyteen tuli KSTEELin teräsmyynti, joten nyt yritys voi ostaa tavaraa samalta tontilta. Teksti: Jouni Suolanen


www.seppakoski.fi 

Seppäkoski Oy

Seppäkoski Oy:n juuret juontavat 110 vuoden taakse, jolloin Hanne Toukoahon isoisoisä Emil Koski perusti Jyväskylään sepän pajan. Emilin poika Antti Koski jatkoi perinnettä omassa pajassaan taiteillen muistomerkkejä teräksestä ja puusta. Hannen vaarin perustama Seppäkoski Oy on toiminut 1970 –luvulta lähtien. Liikevaihto: 3 miljoonaa euroa Työntekijämäärä: 18 Liiketoiminta-alueet: Teräsrakentaminen Päämarkkina-alueet: Keski-Suomi, Pirkanmaa, Etelä-Suomi
Yrityksen verkkosivut