Kuluttajalle

Pysy liikkeessä – ennaltaehkäise osteoporoosi

10.04.2017

Suomessa on arviolta 400 000 ihmistä, jotka sairastavat osteoporoosia – suuri osa tietämättään. Liikunta, estrogeeni, kalkki, D-vitamiini ja tupakoinnin välttäminen ovat toimiva resepti osteoporoosin ennaltaehkäisyyn.


Osteoporoosi on yleisin luuston aineenvaihdunnan sairaus, joka havaitaan usein vasta murtuman yhteydessä. 

– Luustontiheysmittaus on hyvä keino havaita osteoporoosi ennen murtumaa. Luuntiheysmittauksella selvitetään luun haurastuminen ja luukato. Mittaus tehdään matalaenergiseen röntgensäteilyyn perustuvalla DEXA-laitteella. Luuntiheysmittausta suositellaan erityisesti henkilöille, joilla on osteoporoosin vaaraa lisääviä sairauksia, kuten suoliston imeytymishäiriö, tulehduksellinen reumasairaus, diabetes, munuaissairaus tai mikäli röntgenkuva antaa syyn epäillä osteoporoosia, Lääkärikeskus Aavan naistentautien erikoislääkäri Sirpa Eviö kertoo. 

Vaihdevuosi-ikäisen perusterveen naisen hormonitoiminta hiipuu jossain vaiheessa. 

– Silloin estrogeenitaso laskee ja luun tiheys alkaa nopeasti laskea. Estrogeenilääkitys onkin hyvä keino pysäyttää luun haurastuminen, mikä ennaltaehkäisee osteoporoosia. Jos estrogeenihoitoa ei kuitenkaan halua aloittaa, kannattaa luuston tiheys tutkia jossain vaiheessa.


Tupakointi ja D-vitamiinivaje lisäävät osteoporoosin riskiä

Käytännössä osteoporoosin ennaltaehkäisy lähtee jo lapsuudesta. 

– Lapsuuden luuston kehitys on avainasemassa, sillä 30-vuoden jälkeen luuston tiheys väistämättä laskee. Riskiryhmässä ovat laihduttajat ja anorektikot. Muita riskitekijöitä ovat varhain alkaneet vaihdevuodet ja kuukautisten poisjäänti. Tupakointi ja kalsiumin riittämätön saanti altistavat myös osteoporoosille, samoin auringonvalon vähyydestä johtuva D-vitamiinivaje, Eviö kertoo. 

Estrogeenihoidon lisäksi kalsium ja D-vitamiini ovatkin hyvä keino ylläpitää luuston vahvuutta. D-vitamiinin päivittäinen tavoitetaso on 70-120 nmol per litra, mutta Eviön mukaan D-vitamiinitaso kannattaisi mitata ja määrittää näin sopiva annos. Kalsiumin lähteeksi suositellaan tänä päivänä ravintoa tablettien sijaan, mutta mikäli käyttää vain vähän maitotuotteita, voi ravintoa täydentää kalsiumtabletilla. 


Tasapainoharjoituksia ja tömähtävää liikuntaa

Eviö korostaa liikunnan merkitystä. 

– Se on luuston vahvistumisen kannalta olennainen asia kaikenikäisille. Suosittelen ylläpitämään myös tasapainoa, sillä sekin heikkenee iän myötä ja altistaa näin kaatumisille ja murtumille. Tasapainoa on helppo treenata vaikka yhdellä jalalla seisten. Luusto puolestaan tarvitsee mekaanista rasitusta, johon auttaa tömähtävä liikunta. Kävelylenkkiin kannattaakin yhdistää juoksupyrähdyksiä ja harrastaa monipuolisesti pallo- ja mailapelejä.

Teksti: Mia Heiskanen


……………

Luuntiheysmittaus

Luuntiheysmittauksella eli luun mineraalipitoisuuden mittauksella selvitetään luun haurastumista ja luukatoa.Tutkimukseen tarvitaan lähete. Varaa lääkäriaika numerosta 010 380 38 38 tai online ajanvarauksesta osoitteessa www.aava.fi


D- vitamiini mittaus ilman lähetettä Aavan Kampin pisteessä!

Riittävä D-vitamiinin saanti voidaan varmistaa verinäytteestä tehtävällä D-25-vitamiinin määrityksellä. Näytteenotto ei edellytä paastoa, tai muuta valmistautumista, ja tutkimustulos valmistuu 1-2 vuorokaudessa. Voit tulla ilman lähetettä saataviin tutkimuksiin ilman ajanvarausta, mutta halutessasi voit varata ajan internetajanvarauksesta www.aava.fi

Lääkärikeskus Aava

Suomalainen Lääkärikeskus Aava on edistänyt terveyttä ja hyvinvointia jo yli 50 vuotta.
Yrityksen verkkosivut
kampanjan etusivulle

Editor Helsinki

Olemme tarinoineet sisältömarkkinoinnin parissa jo vuodesta 2008 lähtien ja vuosi vuodelta se onkin kasvattanut suosiotaan markkinoijien parissa. 

Haluatko oman artikkelisi tai kampanjasi sivustollemme tai painettuun julkaisuun?

Kysy lisää