BP Asennus kertoo työntekijöidensä mietteistä sarjakuvin.

Bisnes

Teollisuuden palvelualat elävät muutoksen aikoja

15.02.2018

BP Asennus tarjoaa asennus- hitsaus- ja asennusvalvontapalveluita. Se on toiminut alallaan yli 20 vuotta ja nähnyt alan muutokset. 


BP Asennuksen työntekijät ovat niin sanottuja komennusmiehiä. He ovat vakituisessa työsuhteessa, mutta heillä ei ole vakituista työpistettä vaan asennustyömaat ovat vaihtuvia. Tyypillisiä työkohteita ovat voimalaitokset. 

 – Moni asia on kehittynyt vuosien varrella ja mennyt parempaan suuntaan. Esimerkiksi liikkuvan työvoiman asumispuitteet ja työturvallisuus on kehittynyt paljon, sanoo BP Asennuksen toimitusjohtaja Jari Vesanen


Komennusmiesten tarinoita

Maailma on pienentynyt. Yhä enemmän liikutaan yhä kauempana. Työntekijöiden olot voivat vaihdella maittain paljon. Vastuullisuutta on myös ymmärtää olosuhteita ja haasteita työkohteiden jatkuvasti vaihtuessa. Kaikenlaista voi sattua. Näitä sattumuksia BP Asennus keräsi kirjoituskilpailussa yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Metallityöväen liiton kanssa vuonna 2016. Kirjailija Antti Tuuri toimi tuomarina ja valitsi parhaat tarinat, joita on julkaistu sarjakuvina netissä osoitteessa www.komennusmiehet.com


Sosiaaliturva pitää taata liikkuvalle työvoimalle

Vaikka useita työelämän alueita on parannettu vuosien saatossa, ovat eräät komennusmiehille tärkeät asiat jääneet jälkeen. Eräs tällainen on työntekijän sosiaaliturva liikuttaessa yli valtion rajojen.

– Jos suomalaisen yrityksen liettualainen työntekijä on töissä Norjassa, on vaikea saada todistusta sosiaaliturvan voimassaolosta, vaikka sosiaaliturvamaksut maksettaisiinkin. Kun asiaan liittyy 3 valtiota, tuntuu siltä, että eri maat välttelevät vastuutaan sosiaaliturvasta, Vesanen kertoo. Tilanne on yhtä monimutkainen virolaisen yrityksen lähettäessä liettualaisia työntekijöitä Suomeen.

– Sosiaaliturva on tehty kansalliseksi, mutta se pitäisi taata myös liikkuvalle työvoimalle. On käynyt niin, että viranomaisten toiminta ei ole pysynyt kehityksen mukana, Vesanen sanoo. 

Byrokratia voi kampittaa vastuullisimmankin yrityksen pyrkimykset. 

– Ja kun tieto turvasta ei kulje tai on hidasta, se voi olla myös työntekijälle ahdistavaa, hän jatkaa.


Vastuullisuutta ei voi ulkoistaa

Yrityksillä on Vesasen mielestä vastuu työllistää ihmisiä. Työn tekemiseen liittyy työnantaja, työntekijä ja yhteiskunta, joka tarjoaa puitteet. Työllistäminen ei voi olla yhteiskunnan tehtävä. Siitä on huonot kokemukset itänaapurissa. Yrittäminen sopii harvoille. Vastuu jää siis yrityksille.

– Yritykset eivät voi ulkoistaa vastuullisuutta yhteiskunnalle. Jokaisen tulee miettiä, miten oma toiminta vaikuttaa muihin ja miksi on tärkeää toimia eettisesti, hän summaa.

Teksti: Pia Heikkilä


BP Asennus Oy

  • Liikevaihto: 6,8 miljoona euroa
  • Työntekijämäärä: 60
  • Liiketoiminta-alueet: Asennus-, hitsaus- ja asennusvalvontapalvelut
  • Päämarkkina-alueet Pohjoismaat
  • Vienti: 34 prosenttia


Yhteystiedot: 

BP Asennus Oy

Laivalinnankatu 14

78200 Varkaus

www.bpasennus.fi

BP Asennus

BP Asennus Oy on 1996 perustettu metalliteollisuuden palveluyritys. Henkilöstömme koostuu ammattitaitoisista hitsaajista, asentajista, asennusvalvojista ja työnjohtajista.
Yrityksen verkkosivut
kampanjan etusivulle

Editor Helsinki

Olemme tarinoineet sisältömarkkinoinnin parissa jo vuodesta 2008 lähtien ja vuosi vuodelta se onkin kasvattanut suosiotaan markkinoijien parissa. 

Haluatko oman artikkelisi tai kampanjasi sivustollemme tai painettuun julkaisuun?

Kysy lisää